Postavljen nov svetovni rekord vožnje od severa Evrope do juga Afrike

Torek, 14 Oktober 2014

Nemški voznik rekorder Rainer Zietlow je več kot 17.000 kilometrov dolgo pot iz Norveške do Južne Afrike prevozil v 21 dneh in s tem postavil nov svetovni rekord. S Volkswagnovim touaregom V6 TDI, ki je bil postavljen na posebej trpežne Goodyearove pnevmatike, bi lahko cilj dosegli v osmih dneh, če hih ne bi za kar 13 dni zadržala nesreča. S tem rekordnim poskusom sta ekipa Challenge4 in Goodyear zbrala okoli 7000 evrov v dobro otrok v Zambiji in Sudanu.

Ekipa Challenge4, ki se je iz Severnega rta na Norveškem odpravila 21. septembra 2014, je v nedeljo, 12. septembra ob 20:42 uspešno dosegla Rt Agulhas v Južni Afriki. Kljub nesreči v Tanzaniji, ko je v njih trčilo drugo vozilo in je popravilo zahtevalo postanek za 13 dni, jim je uspelo postaviti nov svetovni rekord. Pot epskih razsežnosti, dolgo 17.752 kilometrov, so namreč prevozili najhitreje doslej, in sicer v 21 dneh ter 16 urah. Brez prej omenjenega postanka bi po predvidevanjih cilj dosegli v osmih dneh. Ekipa je vozila Volkswagnov SUV Touareg V6 TDI, ki je bil opremljen s pnevmatikami Goodyear Wrangler HP za vozila SUV in 4 x 4.

Prav oprema avtomobila je bila na vsakem odseku njihovega potovanja najbolj postavljena na preizkušnjo - že ob startu jih je presenetila nekaj centimetrska snežna odeja, v naslednjih desetih dneh
pa so se soočili tako s subarktičnim kot tudi subtropskim Azijskim in Afriškim podnebjem. Premagali so poplavljena območja, blatne terene, gore in ekstremno kenijsko ‘pot v pekel’.

Kot je ob prihodu v cilj povedal pobudnik odprave Rainer Zietlow, so bili obdani z izjemno opremo, ki je zagotavljala popoln uspeh. »Prečkali smo različna klimatska območja in se morali soočiti s polnim spektrom razmer na cesti ter s tem izpostavili naš touareg in Goodyearove pnevmatike skrajni preizkušnji. Oboji so izpolnili naša pričakovanja in dokazali svojo kakovost in trpežnost.«

Projekt pa je imel tudi dobrodelno noto. Ekipa bo namreč za vsak prevožen kilometer donirala 20 centov evra za 'SOS otroške vasi' v Zambiji in Sudanu. Podjetje Goodyear pa bo vsak podeljeni cent še podvojilo.

Več podatkov: www.touareg-capetocape.com. 


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper