Povpraševanje po qashqaju narašča

Torek, 09 Februar 2010

Nissan bo v svoji tovarni v Sunderlandu v Veliki Britaniji, začasno zagnal tretjo izmeno, s katero bo zadovoljil veliko povpraševanje po večkrat nagrajenem qashqaiu.

Lani je tovarna s skrajnimi napori zadovoljevala povpraševanje po qashqaiu z delom v dveh izmenah. Toda prodaja priljubljenega crossoverja se ponovno povečuje, tako da sedaj v dveh izmenah ni več mogoče zadovoljiti željam kupcev po njem.

Ob tem bo qashqai od aprila dalje še mikavnejši in prepričljivejši, saj bo za prodajo v Evropi odločno prenovljen. Zaradi vsega tega, bodo od maja dalje začeli qashqai izdelovati tudi v nočni izmeni. Čeprav bodo delovanje le te narekovale razmere na trgu in povpraševanje, bo nočna izmena delovala vsaj šest  mesecev. Skladno z načrtom povečanja obsega izdelave, bodo februarja začeli z izbiro 400 novih redno zaposlenih delavcev. Ob njih bo delo ohranilo še 160, že danes začasno zaposlenih. Dodatna delovna mesta bodo ustvarjena tudi pri Nissanovih dobaviteljev.

V tovarni v Sunderlandu je bila nočna izmena prvič uvedena junija 2008, ko je bilo potrebno zadovoljiti nepričakovano veliko povpraševanje po qashqaiu. Izmeno so ukinili januarja lani v sklopu prilagajanja delovanja globalni gospodarski krizi.Toda qashqai se je izjemno hitro izvil iz primeža težav, ki še vedno prevladujejo na trgu in zadnje napovedi za davčno leto 2009, ki se bo zaključilo 31. marca 2010, pravijo, da se bo zanj na letni ravni v Evropi odločilo več kot 200.000 kupcev. To ga postavlja v vlogo najbolj prodajanega modela znamke Nissan.

Trevor Mann, podpredsednik Nissan Europe odgovoren za izdelavo vozil pravi: »Nissan je zavezan predaji novih avtomobilom kupcem v najkrajšem možnem roku, da nam to v resnici tudi uspeva, delajo zaposleni v Sunderlandu izjemno prizadevno. Qashqai vztrajno in uspešno kljubuje, še vedno zmanjšanemu povpraševanju po avtomobilih. Še več, zaznali smo potrebo po uvedbi nove izmene, s katero bomo zmožni odgovoriti na izjemno veliko povpraševanje v prvi polovici davčnega leta 2010. Tako bomo kupcem hitreje dostavljali avtomobile in obenem občutno povečali pretočnost dobav naši mreži pooblaščenih prodajalcev v Evropi.«

Za qashqai, ki so ga zasnovali v Nissanovem dizajnerskem studiu v londonskem Paddingtonu, razvili v tehničnem centru Nissana v Cranfieldu in izdelujejo v Sunderlandu, se je od začetka prodaje, marca 2007, odločilo že več kot pol milijona kupcev v Evropi. V letu 2009 je nanj odpadal 60-odstotni delež od vseh, 338.000 v Sunderlandu izdelanih avtomobilov. Tako je odločno pomagal tovarni, da že 12 leto zapored ohranja prvo mesto po obsegu izdelave v Veliki Britaniji.

Nov veter v prodajna jadra bo qashqai dobil spomladi, ko bo med kupce zapeljala posodobljena različica. Ob novi obliki sprednjega dela, se bo pomlajeni in izboljšan iqashqai postavljal tudi z večjo učinkovitostjo, ki jo bo še dodatno izpostavila okolju posebej prijazna različica Pure Drive, ki bo z dizelskim pogonskim agregatov v ozračje v povprečju izpustila 129 g ogljikovega dioksida na kilometer vožnje. Novo, dodano vrednost avtomobila bodo poudarili nove zadnje luči z svetili LED in dve novi barvi notranjosti.

Prenovljenemu qashqaiu bo jeseni sledil povsem novi crossover Juke, ki ga bodo prav tako izdelovali v Sunderlandu.

 

Renault - Nissan Slovenija