Prvih devet električnih nissan leafov dostavljenih podjetju MOBI.E

Četrtek, 23 December 2010
Včeraj so v Lisboni, na Portugalskem podjetju MOBI.E predali devet Nissanovih leafov. Podjetje je tako postalo prvi komercialni uporabnik tega električnega vozila v Evropi, ki si je nedavno pšrislužilo tudi laskavi naziv European Car of the Year 2011.



Ključe avtomobilov so vodilni Nissanovi predstavniki predali izvršilnim direktorjem devetih podjetij, ki sodijo v konzorcij. Podjetja kot so EDP, Efacec, Critical Software, Martifer in Siemens, ki so skupaj razvila MOBI.E polnilne rešitve, bi rada postavila zgled, ko so kot prva nabavila električna vozila in jih uvrstila v njihove flote. Obstoj polnilnega omrežja trenutno predstavlja najbolj odločilni element za uveljavitev električnih vozil. MOBI.E je svetovno najbolj napredna polnilna rešitev, ki bo sedaj tudi v praksi, s pomočjo Nissanovih leafov pričela svojo praktično uporabo.

Na ceremoniji so ključ enega leafa predali tudi predstavniku portugalske vlade, ki je prejela vozilo na posojo. Portugalska je bila prva evropska država, ki je vzpostavila neposredno partnerstvo za električna vozila z zvezo Renault-Nissan. Že leta 2008 je bila podpisana pogodba, da bodo zgradili široko polnilno omrežje. MOBI.E je doslej že postavil polnilne točke v 25 mestih.Nadaljnjih 130 normalnih polnilnih mest in 50 hitrih polnilnic bodo spravili v delovanje do poletja 2011.