Razvoj motorja BlueTDI uspešno zaključen

Sreda, 30 April 2008

Volkswagen na Dunaju v okviru mednarodnega simpozija o motorjih (24. in 25. april) predstavlja serijsko izvedbo turbo-dizelskega motorja nove generacije BlueTDI, ki je bil razvit za ameriški trg. Motor z vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda temelji na vrhunskem turbodizelskem motorju, ki je bil Evropi leta 2007 prvič na voljo za Tiguan in že izpolnjuje zahteve izpušnega normativa Euro 5, ki bo začel veljati jeseni leta 2009.. Zaradi posebnih zahtev, ki veljajo v ZDA, so ta 4-valjnik s posebnimi ukrepi pri zasnovi in delovanju motorja izpopolnili in ga opremili s shranjevalnim katalizatorjem dušikovih oksidov (NOx).

V petih zveznih državah, tudi Kaliforniji, veljajo trenutno najstrožje zahteve glede izpušnih plinov na svetu (BIN5 / LEV2). Ne glede na to, da ZDA v primerjavi z Evropo beležijo večja odstopanja glede kakovosti goriva, novi BlueTDI izpolnjuje omenjene zahteve glede emisij. Prvič bo motor na voljo poleti, v ameriški izvedbi Jette. Ta dinamična limuzina je že dolgo časa najuspešnejše vozilo kakega evropskega proizvajalca na ameriškem trgu, še posebno priljubljena pa je izvedba z dizelskim motorjem.

Ker znaša mejna vrednost emisij dušikovega oksida v okviru ameriškega normativa BIN5 / LEV2 zgolj 0,05 g na miljo, je bil osnovni cilj pri razvoju BlueTDI (2,0 l gibne prostornine, 103 kW/140 KM, 320 Nm) zmanjšanje emisij dušikovih oksidov (NOx). Inženirji iz Wolfsburga niso dosegli le zahtevane mejne vrednosti, temveč so s posebnimi notranjimi prilagoditvami motorja in uporabo shranjevalnega katalizatorja dušikovih oksidov, ki ne zahteva vzdrževanja, zmanjšali tudi emisije neprečiščenih izpušnih plinov.

 

Porsche Slovenija