Renault-Nissan in Autovaz okrepila sodelovanje

Sobota, 12 Junij 2010

Zveza Renault-Nissan in AVTOVAZ sta objavila, da bosta okrepila sodelovanje, katerega cilj je zagotoviti dobičkonosen razvoj in trajnost vseh treh podjetij v Rusiji.

Februarja 2008 sta Renault in Avtovaz s prevzemom 25% deleža kapitala + 1 delnice ustanovila strateško partnerstvo. To partnerstvo se zdaj razširja tudi na Nissan. Vsi trije partnerji skupaj so konec leta 2009 imeli 30% ruskega tržišča, njihov cilj pa je 40% tržišča do 2015. Z namenom, da bi uresničili strateški plan AVTOVAZA »Program razvoja AVTOVAZA 2020« ter okrepili prisotnost Renaulta in Nissana v Rusiji, se je sodelovanje razširilo na naslednja področja: delitev konstrukcijskih osnov, proizvodnja, raziskave in razvoj (R&D), logistika, nabava, komerciala in marketing. Skupna organizacija, poimenovana »AVTOVAZ – Renault – Nissan Quality and Supplier Development« (ARNQSD) je bila ustanovljena 9. marca 2010 s ciljem povečati delež sestavnih delov ruskega izvora pri vseh treh partnerjih.

Delitev konstrukcijskih osnov

Zveza Renault-Nissan in AVTOVAZ bosta imela vsak na svoji strani dostop do konstrukcijskih osnov in motorjev, ki jih je razvil eden od partnerjev. Vsaka znamka posebej -  Lada, Renault in Nissan – bo razvila svoj plan izdelkov v skladu s posebnostmi ruskega tržišča. Lada prav tako načrtuje poseben plan izdelkov za tržišča zunaj Rusije.

Raziskave in razvoj

Center za raziskave in razvoj AVTOVAZ se bo okrepil zahvaljujoč sinergijam in sodelovanju z Zvezo. Partnerji bodo delali predvsem na področju izboljšanja kakovosti izdelkov AVTOVAZ, delitvi najboljših praks in stroškov razvoja, povečanju deleža delov lokalnega izvora ter prilagajanju izdelkov Zveze ruskemu tržišču na podlagi izkušenj AVTOVAZA.  

Nabava

Direkcija nabave AVTOVAZ in Renault-Nissan Purchasing Organization (RNPO) Rusija sta se odločila združiti znotraj ene skupne enote oddelke, ki skrbijo za zagotavljanje kakovosti in razvoj dobaviteljev, in  sicer z naslednjim namenom:

  • v najkrajšem možnem času izboljšati kakovost najpomembnejših dobaviteljev v Rusiji za potrebe masovne proizvodnje in novih projektov;
  • v največji možni meri uresničiti sinergije na področju virov in najboljših praks;
  • izboljšati interne postopke in metode;
  • nastopati enotno v odnosu do dobaviteljev.

Z ustanovitvijo «AVTOVAZ – Renault – Nissan Quality and Supplier Development» (ARNQSD) se bodo povečala in pospešila prizadevanja za povečanje deleža sestavnih delov ruskega izvora.

ARNQSD se nahaja v Togliattiju in ima svoje predstavništvo v Moskvi. Zaposlenih ima okoli 100 oseb, ki prihajajo iz vseh treh podjetij.

Logistika

Zveza Renault-Nissan bo odprla svojo rusko logistično organizacijo AVTOVAZU z namenom izboljšanja kakovosti, zanesljivosti in stroškov tako pred proizvodnim procesom kot za njim.

Proizvodnja in kakovost

S tremi tovarnami v Rusiji (Togliatti, Moskva in Saint-Pétersbourg) bodo leta  2012 partnerji razpolagali s proizvodno zmogljivostjo 1,3 milijona enot na leto. Tovarne bodo postopoma sprejele Sistem proizvodnje Zveze in tako zagotovile najvišjo možno raven prilagodljivosti ter omogočile AVTOVAZU doseganje enake kakovosti in stroškovne učinkovitosti kot v drugih tovarnah Zveze.

Komerciala in marketing

Renault in Lada bosta v Rusiji in sosednjih republikah zgradila novo komercialno mrežo, ki bo odgovorila na potrebe rasti dveh znamk na omenjenem tržišču. Projektna skupina bo skrbela za uskladitev strategije delov in storitev med obema partnerjema.

 

PR Revoz