Renault Nissan - mobilnost z ničelnimi emisijami

Četrtek, 19 Marec 2009

Podjetje EWZ (javno podjetje za distribucijo električne energije mesta Zürich) je podpisalo sporazum o sodelovanju z združenjem Renault-Nissan za promocijo električnih vozil. Za cilj so si zadali razvoj mobilnosti z ničelnimi emisijami v Švici.

Na začetku leta je podjetje EWZ podpisalo memorandum o soglasju z združenjem Renault-Nissan z namenom razvoja svojega znanja na področju vozil z električnim pogonom. S tem, da bodo v ospredje postavili ekološko mobilnost, računajo na zmanjšanje okolju škodljivih emisij. Hibridna vozila z možnostjo polnjenja akumulatorja prek električne vtičnice in električni avtomobili so učinkoviti s stališča porabe energije in poleg tega proizvedejo do 25 % manj emisij CO2  - odvisno od vrste toka, ki ga uporabljajo.

“Tudi z ukrepi na področju mobilnosti, se bomo poskušali približati cilju 2000 W družbe,” je povedal svetnik mesta Zürich Andres Türler. Dne 23. marca 2009 se bosta sestala g. Andres Türler in profesor Lino Guzzella z tehnološkega inštituta ETH z namenom, da se pogovorita o možnostih in omejitvah električnih vozil v Zürichu – danes in v prihodnosti. Ta javni dogodek bo del srečanja “Zürich 2025” - foruma o energiji in mobilnosti.

“Še posebej nas veseli, da smo vzpostavili partnerstvo z mestom Zürich. Aktivno prizadevanje mesta za uvajanje mobilnosti z ničelnimi emisijami predstavlja ogromen korak naprej. Naše tesno sodelovanje s podjetjem EWZ, mestnim javnim podjetjem za distribucijo električne energije, nam daje najboljšo možno osnovo za določanje okvirnih pogojev, ki bodo bistveni za to novo dobo mobilnosti”, je izjavil Eric Nicolas, podpredsednik družbe Nissan International S.A.

Do danes je redko prihajalo do sinergije med sektorjem za dobavo elektrike in sektorjem za transport. Podjetje EWZ ima namen postati pionir na področju tega nenehno razvijajočega se posredovanja. Pričakuje se, da bodo izdelani tudi načrti za javne postaje za napajanje. Povečane zahteve po električni energiji bi lahko vodile v znatne spremembe v švicarskem elektrogospodarstvu in infrastrukturi. Obenem si partnerji združenja izjemno želijo premostiti ovire na političnem področju in v družbi ter uvesti energijsko bolj učinkovite oblike individualnih mobilnosti. Načrtovane so tudi vzpodbude za izboljšanje sprejemljivosti električnih avtomobilov in ostalih električnih prevoznih sredstev.

Združenje Renault-Nissan namerava odigrati glavno vlogo v pogovorih o mobilnosti z ničelnimi emisijami. V ta namen je že oblikovalo partnerstvo s Francijo, Dansko, Izraelom, Portugalsko, tremi državami iz ZDA in s prefekturo Kanagava ter mestom Jokohama na Japonskem.

 

Renault Slovenija

.