Shanghai-Volkswagen izdelal že 10 milijonov vozil

Torek, 19 November 2013

Včeraj je družba Shanghai-Volkswagen, skupno podjetje Volkswagna in SAIC Motor Corporation Ltd. na Kitajskem, izdelala vozilo z zaporedno številko 10 milijonov! Jubilejni model je bil Volkswagen Tiguan.

Volkswagen je s proizvodnjo na Kitajskem pričel pred 30 leti. Prvi Volkswagnov model izdelan na Kitajskem je bila limuzina Santana. Izdelali so jih preko 4,2 milijona, zato so pogosto videne na kitajskih cestah. Volkswagen je pomagal soustvarjati kitajsko avtomobilsko industrijo. Svoj razvojni oddelek so tam odprli leta 1990, sedem let kasneje objekt za testiranje, v letu 2003 pa tudi lastni oblikovalski center. Leta 2006 je skupno podjetje pričelo izdelovati tudi vozila znamke Škoda.

Danes ima Skupina Volkswagen s svojimi joint venture podjetji (Shanghai-Volkswagen in FAW-Volkswagen) na Kitajskem zaposlenih preko 75.000 ljudi. Sedem let zapored je Shanghai-Volkswagen “najboljši zaposlovalec na Kitajskem”. Shanghai-Volkswagen ima trenutno tovarne v mestih Anting, Nanjing, Ningbo in Yizheng, nedavno so položili temelje za tovarno tudi v mestu
Urumqi, v letu 2015 pa naj bi končali tudi obrat v mestu Changsha.

Kitajska je največji posamičen trg Skupine Volkswagen. V letu 2012 so skupaj z joint venture podjetji prodali 2,81 milijona vozil kitajskim kupcem. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je prodaja povečala za 18 %. Septembra je imel Volkswagen Group China na širšem področju Kitajske (vključno s Hong Kongom) kar 20,9 odstotni tržni delež.
 

Aleksander Praper