Tematika NOx: obveščanje strank in začetek servisne akcije

Ponedeljek, 21 December 2015

Koncern Volkswagen je uradu KBA predstavil konkretne tehnične ukrepe za sporne motorje tipa EA189 z 1,2-, 1,6- in 2,0-litrsko gibno prostornino. Po intenzivnih preverjanjih je KBA vse ukrepe v celoti potrdil. S tem so pripravljene rešitve za odpravo odstopanj pri vseh spornih vozilih. Lastniki vozil bodo zdaj v kratkem obveščeni o nadaljnjih korakih. V interesu čim hitrejšega poteka akcije bo Volkswagen z izvajanjem servisnih ukrepov začel takoj po začetku leta 2016. Volkswagen kupce tudi pomirja, saj se bo zavestno odpovedal zastaralnem roku do 31. decembra 2016.


Sorodni članki na to temo: Volkswagen novice

Pri pripravi tehničnih ukrepov so bile pomemben vidik strankam prijazne rešitve. Za sporne dizelske motorje EA189 so pripravljeni naslednji ukrepi:

  • Na 1,2- in 2,0-litrskih motorjih bodo posodobili programsko opremo. Za to bo potrebnega slabe pol ure delovnega časa.
  • Na 1,6-litrskih motorjih bodo prav tako posodobili programsko opremo. Poleg tega bodo neposredno pred merilnik zračnega pretoka pritrdili tako imenovani transformator zračnega toka. Za izvedbo bo predvidoma potrebna manj kot ena ura dela.

Ti ukrepi veljajo za Evropo (za države območja EU 28). Po izvedbi tehničnih ukrepov bodo vozila izpolnjevala veljavne emisijske standarde, s ciljem, da se zaradi tega ne bi poslabšale moč motorja, poraba in vozne zmogljivosti.

Lastniki vozil bodo najprej prejeli dopis, s katerim jih bodo obvestili, da je njihovo osebno vozilo predvideno za vpoklic na servis. Pri tem bodo stranke tudi naprošene, da počakajo na naslednjo pisno informacijo, preden se obrnejo na enega od Volkswagnovih pooblaščenih servisov. V drugem dopisu bo Volkswagen prizadete stranke pravočasno prosil, da se na pooblaščenem servisu, ki ga lahko poljubno izberejo same, dogovorijo za termin za izvedbo tehničnih rešitev.

Predvideno je, da bi vsa sporna vozila v več valovih pozvali na izvedbo tehničnih rešitev na pooblaščene servise. Od prvega četrtletja 2016 naj bi tehnične ukrepe izvajali na spornih 2,0-litrskih motorjih. Predvidoma do konca 2. četrtletja prihodnjega leta naj bi jih izvedli na spornih 1,2-litrskih motorjih. Od 3. četrtletja in potem do konca akcije se bodo ukrepi izvajali na spornih vozilih z 1,6-litrskim motorjem.

Pri izvajanju tehničnih ukrepov si bo družba Volkswagen AG prizadevala, da stranke ne bi bile oškodovane, na primer zaradi morebitne omejene mobilnosti. Znamka Volkswagen bo tako vsem strankam po potrebi zagotovila ustrezen in brezplačen nadomestni prevoz.

Družba Volkswagen AG se do 31. decembra 2016 izrecno odpoveduje uveljavljanju pravice do ugovora zaradi zastaranja v primeru morebitnih zahtevkov, povezanih s programsko opremo, vgrajeno v motorje tipa EA189. Podaljšanje zastaralnih rokov za tovrstne zahtevke velja tudi, če so ti že zastarani. Volkswagnove stranke zato zaradi samega čakanja ne bodo oškodovane. To pomeni, da lahko vse prizadete stranke do zgoraj navedenega datuma počakajo na izvedbo omenjenih potrebnih ukrepov na svojem vozilu.

Nesporno je, da so vozila tehnično varna in primerna za vožnjo, zato jih je še naprej mogoče brez omejitev uporabljati v cestnem prometu.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper