Volkswagen AG izdal obvestilo za javnost glede nerealnih navajanj emisij

Torek, 22 September 2015

V avtomobilskem svetu je odjeknila afera koncerna Volkswagen AG, ki je prirejal podatke glede emisij pri dizelskih modelih v ZDA. Odziv vodstva, javnosti in delničarjev je bil bujen. Vrednost delnic Volkswagen AG je strmo padla in tudi v Nemčiji pravijo, da ne gre le za ugled koncerna pač pa ugled Nemške resnosti. Zato so pri Volkswagnu pripravili obvestilo za javnost, ki ga objavljamo prevedeno v celoti:

"Volkswagen si na vso moč prizadeva, da bi pojasnili nepravilnosti programske opreme, ki se uporablja za dizelske motorje. Nova vozila z dizelskimi motorji EU 6 iz koncerna Volkswagen, ki so danes naprodaj v Evropski uniji, izpolnjujejo zakonske zahteve in okoljske standarde. Sporna programska oprema ne vpliva niti na vozne lastnosti, porabo niti na emisije. Zato ni razloga, da bi imeli kupci in trgovci glede tega kakršne koli pomisleke.

Dosedanje nadaljnje interne preiskave so pokazale, da se ta krmilna programska oprema uporablja tudi v drugih dizelskih vozilih koncerna Volkswagen. Pri večini teh motorjev uporaba programske opreme nima nikakršnih posledic.

Izstopajo vozila z motorji tipa EA 189, ki jih je bilo v svetovnem merilu skupno prodanih okrog enajst milijonov. Samo pri tem tipu motorja je bilo ugotovljeno izrazito odstopanje med meritvami na preizkusnih napravah in vrednostmi pri dejanski vožnji. Volkswagen si na vso moč prizadeva, da bi s tehničnimi ukrepi odpravil ta odstopanja. Podjetje je zato v stiku s pristojnimi organi in z nemškim zveznim uradom za motorna vozila.

Za pokritje potrebnih servisnih ukrepov in nadaljnjih prizadevanj, da bi pridobili nazaj naše stranke, namerava Volkswagen v 3. četrtletju tekočega poslovnega leta nameniti okrog 6,5 milijarde evrov. Ker so preiskave še v teku, je predvideni znesek zgolj ocena. Načrtovani rezultati koncerna za leto 2015 bodo ustrezno prilagojeni.

Volkswagen ne dopušča nobenih kršitev zakonov. Najvišji cilj uprave je, da pridobi nazaj izgubljeno zaupanje in da prepreči, da bi naše stranke utrpele škodo. Koncern bo javnost sproti in transparentno obveščal o nadaljnjem poteku preiskav."

Komentar uredništva: Čeprav o emisijah med preizkušanji avtomobilov težko sodimo, že nekaj časa opozarjamo, da se uradno navedeni podatki porabe, izmerjeni v skladu z NEDC (novim evropskim voznim ciklom), precej razlikujejo od vrednosti, ki jih opažamo v realni uporabi avtomobilov (vseh znamk). Še posebej prihaja do odstopanj pri avtomobilih s prisilnim polnjenjem (teh je dan-danes večina) in pri izrazito zmogljivih ali hibridnih modelih. Na testih še nismo opazili tako drastičnega zmanjšanja porabe, kot se v zadnjih letih navaja ob predstavitvah novih modelov. Sedanja afera je pokazala na že znano dejstvo, da je avtomobilsko elektroniko mogoče prilagajati - tudi za doseganje maksimalno ugodnih rezultatov v določenih pogojih. Vsakodnevne vožnje se od teh pogojev (lahko) bistveno razlikujejo. Podatki o količini emisij vplivajo na doseganje predpisanih norm in tudi na obdavčitve. Zavajajoči podatki o porabi pa privedejo predvsem do razočarnj kupcev ob kasnejši uporabi vozila.