Volkswagen bo razvil električnega naslednika VW bullija

Torek, 22 Avgust 2017

Vodilna moža znamk Volkswagen in Volkswagen gospodarska vozila, sta na tekmovanju elegantnih vozil Concours d'Elegance, v kalifornijskem Pebble Beachu, napovedala, da so odobrili serijsko proizvodnjo električnega kombija na osnovi koncepta I.D. BUZZ, ki ga dojemajo kot duhovnega naslednika legendarnega VW bullija.

Volkswagen je po predstavitvi študije I.D. Buzz, v Ženevi, dobil številne prošnje ljubiteljev, naj izdelajo ta avtomobil. Kalifornijo so za lokacijo napovedi izdelave izbrali zato, ker je Concour d'Elegance stičišče starodobnih in konceptnih vozil, Microbus (kakor se je Bulli imenoval v ZDA) pa je bil del kalifornijskega življenjskega sloga.

4,94 metra dolga, 1,98 metra široka in 1,93 metra visoka študija se bo v serijski izvedbi rodila več kot sedem desetletij po prvotnem Bulliju, oziroma transporterju T1. Kot pri študiji bo tudi pri serijskem modelu modul baterij vgrajen v dno potniškega prostora, vozilo pa bo temeljilo na modularni električni platformi (MEB). Vodstvo obljublja, da bo I.D. Buzz povzel veliko oblikovalskih potez študije, omogočal variabilno sedežno razporeditev, interaktivno omreženje in visokoavtomatizirano vožnjo.

Ker električni pogon potrebuje manj prostora, bodo lahko kolesa pomaknjena povsem na vogale karoserije, kar omogoča kompakten videz srednje velikega kombija in veliko prostora v notranjosti, primerljivo s sedanjimi modeli Transporter. Posledično je Volkswagen že potrdil, da bodo poleg potniške izvedbe pripravili tudi dostavno I.D. Buzz cargo, ki bo omogočala 3 nivo avtonomne vožnje in bo še posebej ugodna za dostave v mestnih središčih.

Električni kombi bo del električne družine I.D., ki bo namenjena predvsem Evropi, Severni Ameriki in Kitajski. I.D. Buzz bo leta 2022 sledil kompaktnemu modelu I.D., celoten koncern Volkswagen pa bo do leta 2030 predstavil več kot 30 električnih vozil.

Aleksander Praper

Galerija