Volkswagen dosegel rekord na področju prodaje vozil in prihodkov

Torek, 20 Marec 2007

Koncern Volkswagen je v preteklem letu dosegel svoje cilje. „Zmanjšali smo stroške, povečali produktivnost in kakovost ter lansirali celo vrsto novih modelov,“ je na predstavitvi bilance v Wolfsburgu dejal predsednik uprave družbe Volkswagen AG, prof. dr. Martin Winterkorn. „Koncern Volkswagen je leta 2006 prodal več vozil po celem svetu kot kdajkoli. K temu uspehu so prispevale vse znamke.“ Omenjena rast se pozitivno odraža tudi v finančnih rezultatih..

Prihodki so prvič presegli mejo 100 milijard evrov. Operativni rezultat pred upoštevanjem izrednih prilivov se je povečal za 51,7 % in znaša 4,4 milijard evrov. „Dosegli smo zavidljiv rezultat“, je poudaril finančni direktor Hans Dieter Pötsch. „S programom za izboljšanje učinkovitosti ForMotionplus je koncern optimiral procese in strukturo stroškov in ter povečal konkurenčnost.“

“Leta 2006 je bila modelska ofenziva koncerna uspešna,” je dejal Winterkorn. Prodanih je bilo 5,7 milijonov vozil, kar pomeni 9,4-odstotno rast v primerjavi z letom 2005. „Z 38 novimi modeli in produktnimi izboljšavami smo strankam ponudili izjemno pestro paleto vozil,“ je dejal Winterkorn. Stopnja rasti prodaje je bila posebej visoka na Kitajskem, kjer se je povečala za 24,3 %, v Južni Ameriki/Južni Afriki pa za 14,9 % več kot leto prej. Volkswagen je nabiral točke tudi na domačem tržišču. V Nemčiji se je prodaja povečala za 7,3 %. Koncern je tako dosegel tržni delež 32,6 %. V Zahodni Evropi je vsak peti avto iz koncerna Volkswagen. Svetovni tržni delež na področju osebnih vozil je z 9,1 narasel na 9,7 %.

Uprava koncerna si za prihodnost zastavlja ambiciozne cilje. „Koncern bomo vsebinsko in tehnološko dvignili na sodobnejšo, višjo raven. Pri tem se bomo še bolj osredotočili na kupca," je pojasnil Winterkorn. „ Mobilnost zagotavljamo v vseh razredih, od malih vozil do velikih limuzin in celo težkih tovornjakov.“ Koncern Volkswagen bo kot vodilni inovator še naprej izgrajeval svoj vodilni položaj v globalni konkurenci, osvajal nova tržišča in še naprej dobičkonosno rasel. Posebej se bo osredotočil na rusko in indijsko tržišče, kjer je na voljo visok potencial rasti.

 

Porsche Slovenija