Volkswagen golf R je „Hot Hatch of the Year“

Torek, 01 Februar 2011
Na podelitvi mednarodno uveljavljenih nagrad Top Gear Award, ki so jo vodili moderatorji najuspešnejše avtomobilistične TV-oddaje na svetu – Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May, so Volkswagnovemu golfu R podelili naslov „Hot Hatch of the Year“ (najboljši kompaktni avto leta).



Golf R je – po zaslugi posrečene kombinacije odlične vozne dinamike, zmogljivega motorja in prvovrstnega udobja za vsakodnevno rabo – zmagal v kategoriji, v kateri se je bil hud boj. Žirija za nagrade Top Gear v svoji utemeljitvi ni skoparila s pohvalami: "Golf R je na številnih različnih področjih tako neobičajno dober, da se voznik, avto in cesta kar zlijejo v celoto."

Nagrado je prevzel dr. Hendrik Muth, vodja trženja in komunikacij pri družbi Volkswagen R GmbH: „To je že tretja generacija golfa R – najhitrejša in najbolj uravnotežena doslej. V imenu družb Volkswagen AG in Volkswagen R GmbH se vam zahvaljujem za to nagrado in veliko priznanje.“

Golf R gre torej po stopinjah golfa GTI, ki je v isti kategoriji zmagal predlani. Iz 2,0-litrske prostornine motorja TSI proizvede golf R moč 199 kW (270 KM). S pomočjo štirikolesnega pogona in DSG menjalnika pospeši do 100 km/h v le 5,5 sekunde, kar je najboljši pospešek, ki ga je Volkswagnu doslej uspelo realizirati s kakšnim serijskim vozilom.