Volkswagen je na salonu v Ženevi napovedal svojo digitalizirano prihodnost

Torek, 08 Marec 2016

Koncern Volkswagen na ženevskem avtomobilskem salonu jasno nakazuje smer prihodnjega razvoja mobilnosti. Predsednik uprave Matthias Müller je napovedal vzpostavitev treh novih središč "Volkswagen Group Future Center" – v Evropi, Aziji in Kaliforniji. Tam bodo oblikovalci in strokovnjaki za digitalizacijo skupaj razvijali avtomobil prihodnosti. Müller: "Naš koncernski dizajn postavljamo na nove temelje za digitalno dobo." Poleg tega je bila sprejeta odločitev za ofenzivo v smeri "avtonomne vožnje". Cilj teh prizadevanj je, da bi to ključno tehnologijo prej kot konkurenca razvili do stopnje, ki bo primerna za uvedbo na trg.



Digitalizacija

Odločitvi za obe razvojni usmeritvi potrjujeta prepričanje koncerna, da se z digitalizacijo odpirajo nova poslovna področja in novi prodajni potenciali. Müller: "Digitalno transformacijo zato uvrščamo prav na vrh seznama nalog v koncernu Volkswagen." Ključ do uspeha je v takšni povezavi avtomobilskega in digitalnega sveta, "ki bo prinašala prednosti strankam, družbi in gospodarstvu." A v prihodnosti ne bo zadoščalo samo izdelovanje odličnih avtomobilov. V koncernu Volkswagen so že prepoznali signale. Müller: "Želimo si preobrat in ga tudi spodbujamo."

O preobratu je na salonu v Ženevi govoril tudi Johann Jungwirth, ki je od novembra 2015 v koncernu Volkswagen vodja področja digitalizacije. Jungwirth je nazorno predstavil, na kaj cilja nova usmeritev koncerna: "Trdno sem prepričan, da bomo do leta 2025 postali eden vodilnih ponudnikov mobilnosti." Zato se bo koncern Volkswagen "deloma razvil v koncern za programsko opremo in storitve". V zvezi s prihodnjim razvojem mobilnosti je Volkswagnova velika prednost v tem, da "že zdaj odlično obvladamo strojno opremo, tj. izdelavo avtomobilov."

Koncern Volkswagen bo še tesneje povezal področji digitalizacije in oblikovanja – za avtomobilsko industrijo je to inovativen pristop. Tri središča "Volkswagen Group Future Center" bodo vzpostavili v Potsdamu (Nemčija), Kaliforniji in na Kitajskem. Tam bodo oblikovalci in strokovnjaki za digitalizacijo z roko v roki razvijali avtomobil prihodnosti. Cilj: vozila koncerna Volkswagen naj bi bila najboljša v svojih segmentih – na področju doživetja za stranko, oblikovne zasnove vmesnikov, upravljalne logike, nove zasnove notranjosti ter informacijskih in zabavnih sistemov.

Vodja koncernskega oblikovanja je od januarja Michael Mauer. Njihova nova usmeritev se bo izvajala v tesnem sodelovanju s koncernskim področjem digitalizacije. Studio v Potsdamu je že začel delati skladno z novo usmeritvijo. Odločitev o točnih lokaciji novih centrov v Kaliforniji in na Kitajskem bo sprejeta v kratkem.
 

Prebroditev krize Dizelgate

Sooblikovanje prihodnosti bo uspešno samo, kot je poudaril direktor koncerna Müller, "če se bomo hkrati tudi učili iz preteklih napak." Zato bo za koncern Volkswagen tekoče leto ena od odločilnih etap: "Leto 2016 je leto, v katerem želimo za stranke rešiti problem z našimi dizelskimi motorji in koncern na novo usmeriti v prihodnost." S tem bodo postavljeni temelji za močan koncern, tako v Ženevi Müller: "Spoprijeli se bomo s tema dvema nalogama – in sicer z vsem potrebnim spoštovanjem, pa tudi s trdnim prepričanjem, da lahko ta koncern s svojimi znamkami iz te težke krize izide še močnejši."

Razreševanje emisijske tematike dobro napreduje, v Evropi je uspešno stekla pozivna akcija: "V središču akcije so za nas stranke. Poskrbeli bomo, da bo njihov obisk na servisu potekal čim bolj učinkovito." Müller je tudi poudaril, da bo koncern v doglednem času predložil podrobno poročilo o stanju preiskave dogodkov: "In iz ugotovitev bomo tudi izpeljali ustrezne posledice."


Električna mobilnost

Koncern prav tako spodbuja razvoj električne mobilnosti. V aktualni ponudbi koncerna Volkswagen je devet električnih in priključnih hibridnih modelov. Do leta 2020 jih bo še 20 več. "Do konca tega desetletja lahko realno razvijemo električne avtomobile z dosegom nad 500 km. Časi polnjenja baterij se bodo skrajšali na dolžino odmora za kavo. In dolgoročno bo električni avto stal manj kot avto z motorjem z notranjim zgorevanjem," tako Müller. Vendar pa bodo potrebni skupni napori gospodarstva in politike, predvsem pri izgradnji celovite mreže polnilnic, če hočemo, da se bo električna mobilnost lahko hitreje uveljavila na trgu.

Do takrat pa bo na trgu še nekaj let potreben soobstoj novih pogonov in klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem, je v Ženevi pojasnil direktor koncerna. Müller: "Naši inženirji so doslej razvili že veliko tehnologij, ki so navdušile: od 3- do 16-valjnih motorjev, od pogona na zemeljski plin do učinkovitih dizelskih agregatov. Tudi tu velja: Lahko smo še boljši in to bomo tudi postali."


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper