Volkswagen je odprl novo tovarno na jugovzhodu Kitajske

Četrtek, 31 Oktober 2013

Koncern Volkswagen širi svoje proizvodne zmogljivosti na Kitajskem. Predstavniki vodstva družb Volks­wagen AG, Volkswagen Group China in SAIC Motor Corporation Ltd. so odprli novo tovarno družbe Shanghai-Volkswagen v Ningboju na jugovzhodu Kitajske. Načrtovana letna proizvodna kapaciteta tovarne znaša 300.00 vozil.

V tovarni Ningbo, ki leži okrog 150 kilometrov južno od Antinga (področje Šanghaja), bo odprtih 5.700 novih delovnih mest. Ima svojo stiskalnico, proizvodno linijo za karoserije, lakirnico in montažno linijo – z letno kapaciteto 300.000 vozil. V Ningboju bodo najprej začeli izdelovati novo škodo superb. V naslednji fazi bodo proizvajali Volkswagnove in Škodine modele na osnovi prečnega modularnega sistema.

Prof. dr. Winterkorn je povedal: " Vse stavimo na to, da bi našim kitajskim kupcem ponudili najboljše avtomobile in najučinkovitejše tehnologije – po načelu 'razvito in izdelano na Kitajskem' ('engineered and made in China')."

Prof. dr. Heizmann je dodal: "Tovarna je bila zgrajena v manj kot dveh letih, kar govori o dobrem sodelovanju z našimi kitajskimi partnerji."
 
Volkswagen na Kitajskem postavlja nove standarde za trajnostno proizvodnjo avtomobilov, ki varuje naravne vire. Ključni elementi te strategije so napredni proizvodni postopki v kom­bi­naciji z ukrepi za zmanjšanje porabe energije in emisij. Tako bodo na primer v Ningboju s paro kondenzatorjev ogrevali vodo. V lakirnici bo poraba vode v primerjavi z običajnimi postopki manjša za 90 %, obenem pa se bodo emisije CO2 zmanjšale za 15.000 ton letno.

Tovarna v Ningboju je peta avtomobilska tovarna družbe Shanghai-Volkswagen. Ta mešana družba zdaj že upravlja s tovarnami v Antingu, Nandžingu in Jižengu v provinci Džiangsu. V pokrajini Šindžiang je poleg tega pred nekaj tedni stekla proizvodnja v tovarni Urumki. Do leta 2015 naj bi bila postavljena še ena tovarna v Čangši v osrednjem delu južne Kitajske.

Kitajska predstavlja za koncern Volkswagen največji prodajni trg. V koledarskem letu 2012 so
skupaj s partnerskima družbama Shanghai-Volkswagen in FAW-Volkswagen kupcem na Kitajskem prodali 2,81 milijona vozil. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta povečala za okrog 18 %, na 2,36 milijona vozil. Do leta 2018 želi koncern Volkswagen letno proizvodno kapaciteto povečati na pribl. štiri milijone vozil.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper