Volkswagen je ovrgel lastne sume o prirejanju emisij CO2 in porabe

Četrtek, 10 December 2015

Volkswagen je po samo enem mesecu, odkar so se pojavila vprašanja v zvezi z izmerjenimi vrednostmi emisij CO2 pri nekaterih koncernskih modelih, skoraj že zaključil razreševanje zadeve. Po temeljitih notranjih preverjanjih in kontrolah meritev je zdaj znano, da so pri skoraj vseh teh modelskih različicah prvotno izmerjene emisije CO2 ustrezne. Sum o nezakonitem spreminjanju podatkov o porabi pri vozilih iz aktualne serijske proizvodnje ni bil potrjen. Pri internih naknadnih meritvah so manjša odstopanja ugotovili samo pri devetih modelskih različicah znamke Volkswagen.


Sorodni članki na to temo: Volkswagen novice

Te rezultate internih meritev bo še pred božičem pod nadzorom uradnih organov ponovno preverila neodvisna tehnična služba. Za vozila, pri katerih bo potem potrjena interna ugotovitev o pravilnosti prvotnih podatkov, ne bo nobenih posledic. Še naprej bodo brez omejitev ostala v ponudbi in prodaji. Za manjše število modelov, pri katerih so prisotna odstopanja, pa bodo v okviru običajnih postopkov spremenili homologacijske vrednosti.

Volkswagen je te rezultate predložil preiskovalni komisiji zvezne vlade in Zveznemu uradu za motorna vozila (KBA). Prvotno število 800.000 spornih vozil, ki ga je objavil koncern Volkswagen, ni bilo potrjeno. Odstopanja so bila pri internih meritvah ugotovljena samo pri devetih modelskih različicah in znašajo v povprečju le nekaj gramov CO2, kar ustreza zvišanju normne porabe (NEVC) za pribl. 0,1 do 0,2 litra na 100 kilometrov. Število teh vozil je na ravni letne proizvodnje pribl. 36.000, kar pomeni samo okrog 0,5 odstotka celotnega obsega znamke Volkswagen.

Hčerinska podjetja koncerna – Audi, Škoda in SEAT – so se s svojimi pristojnimi homologacijskimi organi že dogovorila za podoben postopek.

Realne vrednosti porabe vozil, ki so v uporabi pri strankah, se ne spremenijo, poleg tega na vozilih tudi ne bodo potrebni nobeni tehnični ukrepi. Prvotno pričakovana obremenitev poslovnega izida v višini 2 milijard evrov glede na to situacijo ni bila potrjena. Ali bodo nastale gospodarske obremenitve manjšega obsega, je odvisno od rezultatov zahtevanih naknadnih meritev.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper