Volkswagen je predstavil ukrepe za emisijsko neustrezne motorje 1,6 in 2,0 TDI

Sreda, 25 November 2015

Koncern Volkswagen je danes nemškemu zveznemu uradu za motorna vozila (KBA) predstavil tehnične ukrepe, s katerimi bodo reševali neustrezne emisije pri motorjih EA 189 v vozilih Audi, SEAT, Škoda in Volkswagen. Gre za motorja 1,6 TDI in 2,0 TDI, ki naj bi ob pomoči manipulacije elektronike dosegala na meritvah bistveno nižje emisije NOx kot ob dejanski uporabi. Rešitev za motor 1,2 TDI še razvijajo.


Motorji 2,0 TDI bodo pridobili le posodobitev programske opreme, motorji 1,6 TDI pa tudi posebno sito v sistemu za dovod zraka, ki bo poskrbelo za bolj natančno meritev senzorja pretoka zraka in s tem učinkovitejše delovanje elektronike


Sorodni članki na to temo: Volkswagen novice
 

Ob napovedih, da bi utegnili ukrepi, zaradi izjemno visokega odstopanja meritev, biti zelo dragi in zahtevni ter pri samem servisnem posegu dolgotrajni, je Volkswagen presenetil s preprosto in hitro rešitvijo, ki naj bi omogočila, da bosta omenjena motorja dosegla emisije, kot so bile izmerjene v času pridobitve homologacije. Hkrati so napovedali, da naj bi poseg ne povzročil sprememb zmogljivosti in porabe. S tem ukrepom naj bi »popravili« večino prizadetih vozil v Evropi, razen trivaljnih motorjev 1,2 TDI, za katere bodo ukrepe predstavili kmalu in naj bi ravno tako temeljili predvsem na programskih spremembah.

Poleg programskih ukrepov na obeh motorjih EA 189 – torej 1,6 TDI in 2,0 TDI – bo prvi pridobil še manjši mehanski popravek. V sistem dovoda zraka k motorju, bodo vgradili posebno sito, ki so ga poimenovali 'izravnalnik pretoka', s katerim bodo umirili vrtinčenje zraka pred senzorjem pretoka zraka. Bolj homogen pretok mimo senzorja bo slednjemu omogočil natančnejše meritve, ki so podlaga za učinkovito delovanje motorja in dobro izgorevanje.

Rešitev se sliši presenetljivo preprosta, a pri Volkswagnu zagotavljajo, da je razvoj programske opreme in natančnosti simulacij zračnih tokov, prinesel možnost za takšne izboljšave pri motorjih. V sporočilu za javnost so dodali, da je cilj, da naj bi vsa vozila ohranila prvotne zmogljivosti in porabo, a tega trenutno še ne morejo potrditi, saj bo potrebno še preizkusiti in izmeriti vse modele s temi motorji.

Poseg z vozila z motorjem 1,6 TDI naj bi trajal eno uro, za motorje 2,0 TDI pa le pol ure. Volkswagen se bo poskusil maksimalno prilagoditi potrebam strank, da bi jim v času servisnega posega ne okrnili mobilnosti.

Po potrditvi teh ukrepov, s strani nemškega zveznega urada za motorna vozila (KBA), se bodo pričeli odvijati vpoklici v državah EU28, prvi že januarja 2016, celotno količino vozil pa naj bi obdelali do konca leta 2016. V obvestilu za javnost so navedli, da to sporočilo ne velja za Ameriko in Kanado.
 

Aleksander Praper