Volkswagen je spremenil organizacijo razvoja vozil

Ponedeljek, 25 Januar 2016

Znamka Volkswagen je z začetkom leta organizacijsko prestrukturirala področje razvoja vozil. Predsednik uprave dr. Herbert Diess je poudaril: "Zagotovili bomo, da bo znotraj podjetja za vsak avtomobilski projekt jasno dodeljena odgovornost. Od tega si obetamo tudi občutno pospešitev razvoja. Ta korak je ključni element nove usmeritve naše znamke, ki smo jo poimenovali 'New Volkswagen'."

Okrepljeno bo predvsem funkcionalno sodelovanje: od zasnove do konca življenjskega ciklusa vsakega posameznega modela bo odgovornost za tehniko, kakovost, nadzor nad stroški, upoštevanje terminov in gospodarnost prvič v istih rokah. Doslej so bile odgovornosti razdeljene na različna področja podjetja, kjer so bile še dodatno razvejane na posamezne modelske skupine.

Nova organizacija združuje pristojnosti v štiri skupine z več različnimi modeli:

  1. Mali avtomobili: Skupina malih avtomobilov, kot sta Up! in Polo, vključuje limuzine, v prihodnje pa bodo v njej tudi mala športna terenska vozila (SUV). Odgovornost zanjo je prevzel Klaus-Gerhard Wolpert (59), ki je bil od leta 2010 naprej produktni vodja znamke Volkswagen in koncerna.
  2. Kompaktni avtomobili: Skupina, znana tudi kot Golfov razred, zajema tako limuzine s kratkim zadkom kot tudi klasične limuzine, enoprostorska vozila in športna terenska vozila (SUV). Vodenje je prevzel Karlheinz Hell (52), ki je bil pred tem od leta 2014 naprej pri Volkswagnu koncernski vodja nabave za elektriko/elektroniko.
  3. Srednjeveliki in veliki avtomobili: V tej paleti modelov sta tako Passat in Sharan kot tudi prihodnji srednjeveliki SUV in Touareg. Odgovornost zanjo je prevzel dr. Elmar-Marius Licharz (45), ki je od leta 2010 naprej pri družbi Volkswagen AG za znamko Volkswagen vodil produktni kontroling.
  4. BEV: Z modeloma e-up! in e-Golf ima znamka že danes v ponudbi vozila z baterijskim električnim pogonom (BEV). V naslednjem koraku bodo sledila električna vozila z večjim dosegom, katerih razvoj bo potekal v tej skupini. Kot primer lahko služi študija BUDD-e, ki je bila predstavljena na sejmu CES 2016. Skupino, v katero sodijo modeli z oznako BEV, bo vodil Christian Senger (41), ki je k Volkswagnu prišel iz podjetja Continental AG, kjer je bil odgovoren za področje avtomobilskih sistemov in tehnologije.

Novost v organizacijski strukturi je področje, s katerim se bo podjetje posej osredotočilo na strategijo in produkte in ki bo odgovornim za posamezne skupine modelskih serij kot močan partner zagotavljalo ustrezno podporo. To področje bo med drugim prevzelo odgovornost za določanje terminov ter koordinacijo pomembnih produktnih dogodkov.

"S tem bomo poskrbeli za jasno opredeljene strukture in odgovornosti, s katerimi bodo sodelavci imeli več časa za svoje temeljne naloge. Lastna odgovornost, samoiniciativnost in timski duh bodo odslej imeli večji pomen," je dr. Herbert Diess povedal o novi strukturi, ki predstavlja ključni element za spremembo kulture pri Volkswagnu.

Obenem je pomembno, da se Volkswagen prilagodi prihodnjim zahtevam, ki izhajajo iz vedno obširnejše digitalizacije, električne mobilnosti in novih želja strank. "Nova razdelitev modelskih serij omogoča dolgoročno uspešno produktno paleto, saj krepi funkcionalno sodelovanje in s tem povečuje rentabilnost znamke."
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper