Volkswagen je z motorjem TSI zmagal že drugič zaporedoma

Torek, 15 Maj 2007

Triumf na najvišji ravni: z veliko prednostjo je motor TSI z močjo 103 kW ali 125 kW med mednarodnimi priznanji za Motor leta 2007 ponovno osvojil prvo mesto v razredu od 1,0 do 1,4 litra gibne prostornine. Tekmovanje velja v svetovnem merilu za najuglednejše svoje vrste. Nagrade podeljuje žirija, sestavljena iz 61 najpomembnejših novinarjev iz 29 držav..

Volkswagnu se je pri novem konceptu bencinskih motorjev posrečilo, da je z vgradnjo sistema direktnega vbrizgavanja in inovativnim sistemom dvojnega prisilnega polnjenja s pomočjo kompresorja in turbopolnilnika lahko zmanjšal gibno prostornino motorja na 1,4 litra. S tem je zmanjšal porabo in emisije ter obenem po zaslugi prisiljenega polnjenja dvignil raven uživanja v vožnji. Motorji TSI so na voljo v Golfu, Touranu, Jetti in Golfu Plusu. Od junija naprej bo zapeljal s proizvodne linije tudi novi Golf Variant, opremljen s tehnologijo TSI.

Kaj pomenijo odlične vozne lastnosti in nizka poraba goriva v praksi, lahko vzorno prikaže Golf. Z motorjem TSI (103 kW/140 KM) pospeši v 8,8 sekunde na 100 km/h, doseže najvišjo hitrost 205 km/h in v povprečju porabi le 7,1 litra goriva. Na avtocesti je še varčnejši, saj se poraba zmanjša kar na 5,7 litra. S podobno bilanco uspeha se lahko pohvali tudi Golf GT z motorjem TSI (125 kW/170 KM). V 7,9 sekunde ta z energijo nabiti športnik pospeši na 100 km/h, 220 km/h znaša najvišja hitrost in 7,3 litra povprečna poraba. Obe izvedbi Golfa je mogoče tako kot ostale modele z motorjem TSI naročiti tudi z zanimivim avtomatskim menjalnikom DSG.

TSI in DSG sta dva osnovna gradnika, na katerih Volkswagen gradi načrte za prodor na tržišče pogonskih agregatov. Naslednja dva agregata v okviru načrtovane tržne ofenzive sta trenutno v zadnji fazi razvoja, tako da bosta na tržišču že v tem letu. To je TSI z možjo 90 kW/122 KM in prvi 7-stopenjski avtomatski menjalnik DSG za prečno vgradnjo v modele kompaktnega in srednjega razreda.

 

Porsche Slovenija