Volkswagen popravlja napoved prodaje navzgor

Sreda, 01 Avgust 2007

Koncern Volkswagen je v pozitivni smeri popravil svojo napoved za poslovno leto 2007 in bo že leto prej, kot je bilo načrtovano, dosegel zastavljeni cilj. „V prvih šestih mesecih smo znatno izboljšali svoj gospodarski položaj in bomo letos prvič prodali več kot 6 milijonov vozil.. Predvidevamo, da bo na ravni koncerna poslovni izid pred obdavčenjem že leta 2007 znašal vsaj 5,1 milijarde evrov,“ je dejal Hans Dieter Pötsch, finančni direktor družbe Volkswagen AG. Poslovni izid iz rednega poslovanja v letu 2007 bo predvidoma znatno presegel izid pred upoštevanjem posebnih prilivov iz predhodnega leta.

Koncern Volkswagen je v prvih šestih mesecih prodal več vozil kot v kateremkoli drugem polletju prej. „Naša vozila so pri kupcih zelo priljubljena in svoj položaj na najpomembnejših trgih smo še utrdili,“ je povedal Pötsch. Koncern je po vsem svetu dobavil 3,1 milijona vozil, kar predstavlja 7,8 odstotno rast. „Napredek smo zabeležili tudi pri produktivnosti in storilnosti v naših tovarnah. Trajnostno izboljšanje naših stroškovnih struktur in procesov je prispevalo k večji storilnosti." Promet se je povečal za 5,7 odstotka na 54,9 milijarde evrov. Poslovni izid iz rednega poslovanja je bil z 2,8 milijarde evrov znatno nad lanskoletnim izidom. Izid pred obdavčitvijo se je izboljšal za 2,3 milijarde evrov na 3,0 milijarde evrov. Po obdavčitvi je Volkswagen zabeležil izid 2,0 milijardi evrov (lani: 1,2 milijarde evrov).

Vse koncernske znamke so še izboljšale svoj poslovni izid iz rednega poslovanja. Znamka Volkswagen Osebna vozila je v prvih šestih mesecih svoj izid izboljšala za 594 milijonov evrov, na 981 milijonov evrov. Zelo pozitivno sta se odrazili večja prodaja in boljša stroškovna struktura. Znamka Audi je z 1,0 milijarde evrov lansko vrednost presegla za 291 milijonov evrov. Tudi Lamborghini je dosegel zelo zadovoljive rezultate. Ponovno je bila uspešna tudi znamka Škoda: izid iz rednega poslovanja se je povečal za 60 milijonov evrov in je znašal 356 milijonov evrov. SEAT je z premišljenimi ukrepi znatno zmanjšal lansko izgubo in pri rednem poslovanju zabeležil -7 milijonov evrov. Bentley je v prvih šestih mesecih ustvaril 85 milijonov evrov, kar je 59 milijonov več kot v enakem obdobju lani. Tudi pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila se je izid iz rednega poslovanja povečal, in sicer za 20 milijonov evrov na 121 milijonov evrov. Pomembno je k poslovnemu izidu koncerna Volkswagen ponovno prispevalo področje finančnih storitev. Poslovni izid iz rednega poslovanja je v prvem polletju s 511 milijoni evrov za 26 odstotkov presegel dobiček iz lanskega leta.

Dober poslovni izid iz rednega poslovanja in izjemna disciplina pri ravnanju s stroški in investicijami je na oddelku Avtomobili prispevala k znatno boljši likvidnosti. Investicije v stvarna sredstva so bile v prvem polletju 2007 s 3,3 odstotka majhne. Neto likvidnost se je v primerjavi s koncem leta 2006 znatno povečala, in sicer na 11,8 milijarde evrov.

 

Porsche Slovenija