Volkswagen poziva Evropo k vodilni vlogi pri razvoju mobilnosti prihodnosti

Četrtek, 28 Januar 2016

Koncern Volkswagen si pri mobilnosti prihodnosti prizadeva za tesnejše sodelovanje med politiko in industrijo po vsej Evropi. Predsednik uprave Volkswagna Matthias Müller je na tradicionalnem novoletnem sprejemu v Bruslju jasno izrazil mnenje, da bi morala Evropa pri avtomobilskih področjih prihodnosti tehnološko prevzeti vodilni položaj in skupaj s politiko zagotoviti ustrezne okvirne pogoje. Naj gre za digitalizacijo, avtonomno vožnjo ali električno mobilnost – Müller je pred številnimi častnimi gosti in evropskimi poslanci dejal, da bi Evropa morala biti za zgled "tudi pri infrastrukturi in okvirnih pravnih pogojih". "Tega področja ne smemo prepustiti Silicijevi dolini."

Pri vstopu v digitalno dobo in električni mobilnosti se koncernu Volkswagen zdi ključno tesno sodelovanje med politiko in avtomobilsko panogo. "Samo prizadevanja naše industrije ne bodo zadostovala. Skupaj moramo poskrbeti, da bo Evropa kot industrijsko območje v tem močno spreminjajočem se svetu ostala inovativna in konkurenčna," je v svojem govoru poudaril Müller. "Pravi preboj električne mobilnosti bo možen le, če bodo politika, družba in pristojni organi začeli tesneje sodelovati." Kot primer je navedel infrastrukturo, ki zaenkrat še ni ustrezno vzpostavljena: Evropa nujno potrebuje razvejano mrežo postaj za hitro polnjenje (150 kW), ki bo pokrivala njeno celotno območje. Zaupanje strank v električno mobilnost bo zraslo le, je prepričan Müller, "če bo v bližnji prihodnosti zagotovljena funkcionalna infrastruktura."

Vodja koncerna je obljubil, da bo pri Volkswagnu "bolj kot kdajkoli doslej" poudarek na trajnostnem razvoju – "v to bodo zajeti naši produkti, naša strategija in naše vodenje." Poleti bo za koncern predstavil novo "Strategijo 2025". Predsednik uprave je napovedal, da bodo koncernske znamke med drugim do leta 2020 svojo produktno paleto razširile z okoli 20 novimi električnimi modeli oz. priključnimi hibridi.

Glede emisijske tematike preteklih tednov je Müller v Bruslju pred evropskimi poslanci pojasnil: "Trenutna kriza je povod za uvedbo nove usmeritve koncerna. Trdno sem prepričan, da imamo zdaj priložnost ustvariti nov in boljši Volkswagen."

Največji avtomobilski proizvajalec v Evropi se je odločil, da bodo emisijske vrednosti njegovih vozil v prihodnje preverjali in potrjevali neodvisni zunanji izvajalci. To je ob dani priložnosti potrdil tudi predsednik uprave. Poleg tega bo po naključnem izboru potekalo preverjanje vozil koncerna v realnih pogojih na cesti, je še pojasnil Müller: "Upamo, da nam bo to pomagalo povrniti izgubljeno zaupanje." Dodal je: "Za celotno panogo značilna odstopanja med uradnimi vrednostmi meritev in realno porabo preprosto ne morejo več naleteti na razumevanje in niso več sprejemljiva. Tukaj moramo kot industrija ubrati nove poti."

Za vso Evropo so po besedah predsednika uprave zdaj že opredeljene obširne tehnične rešitve za okoli 8,5 milijona prizadetih vozil. Ukrepi se bodo začeli izvajati ta teden. Müller je v Bruslju poudaril, da se stranke lahko zanesejo na Volkswagen: "Vpoklic vozil bo potekal na najboljši možni način, ki je kar se da prijazen do strank."

Koncern Volkswagen združuje dvanajst znamk iz sedmih evropskih držav. Skupno Volkswagen v Evropi zaposluje več kot 440.000 ljudi na 72 lokacijah. V številnih državah EU je koncern največji industrijski investitor. Müller je poudaril, da Volkswagen podpira razvoj in proizvodnjo v Evropi: "Volkswagen zaupa v Evropo. In po mojem mnenju je naša in moja ključna naloga, da poskrbimo, da se bo Evropa tudi v prihodnje lahko zanesla na Volkswagen."


Komentar urednika: ZDA nedvomno vidi veliko priliko v razmahu digitalizacije, povezljivosti in elektrifikacije. S pomočjo nadvlade na področju socialnih omrežij svetu vedno bolj očitno podajajo svoje trende. Glede avtomobilov, dizajna, kakovosti pa še vedno krepko zaostajajo za Evropo. Zato se bi morala slednja zavedati, da bolj ko bodo avtomobili prihodnosti zgolj brezoblični digitalizirani premični objekti, lažje ji bo Amerika sledila ali jo tudi prehitela. Znamka Tesla je že dokazala, kako lahko elektrifikacija in digitalizacija hitro povzdigneta neznano podjetje. Na področju avtonomne vožnje, kjer več evropskih avtomobilskih znamk preizkuša potencialne tehnologije, sedaj v igro vstopata celo Apple in Google, a sodeč po slednjem, jim je bolj pomembna tehnologija kot avtomobil. Volkswagen se zaradi izredno visokih potencialnih kazni, ki mu grozijo v ZDA, morda le začenja zavedati pritiskov ZDA na Evropo in nesmislu evropskega sledenja ameriškim trendom in politiki, saj to zgolj slabi prednosti stare celine. Torej se zdi za nadaljnji obstoj evropskega gospodarstva skoraj nujno, da sami postavimo temelje in smiselne smernice nadaljnjega razvoja ter izkoristimo znanje, tradicijo, kakovost in ne sledimo vsem umetno ustvarjenim potrošniškim trendom, ki v imenu napredka ne pomenijo vedno tudi poti na bolje.
 

Aleksander Praper