Volkswagen zaradi afere z manjšim dobičkom, vodilni z bistveno manjšimi nagradami

Torek, 26 April 2016

Koncern Volkswagen je v letu 2015 za 5,4 odstotka povečal prihodke iz prodaje, a dodatne obremenitve, zaradi afere Dizelgate, so prinesle negativen poslovni izid. Nadzorni svet in uprava družbe Volkswagen AG sta se glede na trenutni položaj koncerna Volkswagen sporazumela za zmanjšanje variabilnega dela plače upravnega odbora za poslovno leto 2015.



Več informacij: Novice Volkswagen
 

Poslovni rezultat leta 2015

Prodaja koncerna je v letu 2015 dosegla 213,3 milijarde evrov oz. 5,4 odstotka več kot leto prej, dobiček iz poslovanja, brez upoštevanja posebnih obremenitev, je znašal 12,8 milijarde evrov oz. nekoliko več kot leto prej, a upoštevaje 16,9 milijarde posebnih obremenitev, ki jih je prinesla emisijska afera Dizelgate, je poslovni izid lanskega leta negativen in je znašal minus 4,1 milijarde evrov. Največji delež posebnih obremenitev odpade na rezervacije za emisijsko tematiko, med drugim za načrtovane tehnične in s strankami povezane ukrepe ter za globalna pravna tveganja.

"Dobiček iz poslovanja koncerna Volkswagen je absolutno zdrav. To jasno in očitno potrjujejo podatki pred posebnimi obremenitvami za preteklo poslovno leto," je pojasnil predsednik uprave Matthias Müller. "Brez obsežnih preventivnih ukrepov, ki smo jih sprejeli za vse posledice emisijske tematike, ki jih je danes mogoče oceniti, bi lahko govorili o še enem uspešnem letu. Aktualna kriza finančno močno obremenjuje Volkswagen. Vendar imamo trdno voljo in sredstva, da premagamo to težavno situacijo, v kateri smo se znašli," tako Müller.
 

Bistveno manjši zaslužki vodstva

V koncernu Volkswagen so tehtali med upravičenimi pričakovanji javnosti in pogodbeno določenimi okvirnimi pogoji. Plače članov upravnega odbora so pri Volkswagnu temeljile na velikem gospodar­skem uspehu tega podjetja, sistem prejemkov pa je oblikovan na podlagi dolgoročne ocene. Finančno poslovanje v letu 2015 je izstopalo iz tega okvira, zato se je vsota za izplačila avtomatsko znižala. Zaradi slabših aktualnih kazalnikov uspešnosti se bosta zmanjšala večletna denarna nagrada in plačilo za individualno uspešnost. Enako velja za štiriletno dolgoročno spodbudo, ki bo v primerjavi z lanskim letom nižja za 25 odstotkov. Poleg tega znižanja variabilnih prejemkov upravnega odbora je nadzorni svet upošteval ponudbo uprave, da pogodbeno dogovorjene prejemke še dodatno prostovoljno zniža. Nadalje je bilo na predlog uprave odločeno, da 30 odstotkov variabilnega dela plače aktivnih članov upravnega odbora odloži za tri leta. Ta znesek bo pretvorjen v virtualne prednostne delnice in bo v polni višini izplačan samo, če se bo referenčni tečaj prednostne delnice ob koncu triletnega obdobja dvignil vsaj za 25 odstotkov. To za upravo predstavlja tako tveganje kot tudi spodbudo, ker bo s tem še večji del njihovih prejemkov vezan na prihodnji gospodarski uspeh koncerna Volkswagen.

Variabilni del plače rednega člana upravnega odbora se bo skupno znižal za 39 odstotkov (s 5,3 milijona evrov v letu 2014 na 3,2 milijona evrov v letu 2015). Dejanski znesek izplačila tega variabilnega dela plače za leto 2015 pa bo še za približno en milijon nižji (2,2 milijona evrov) in bo tako od lanskega manjši za 57 odstotkov.

Predsednik uprave družbe Volkswagen AG, Matthias Müller, je poudaril: "Upravni odbor si zelo prizadeva, da bi utrdil zaupanje strank, motiviral zaposlene in na vseh lokacijah zagotovil varnost delovnih mest. Ponudba uprave za regulacijo prejemkov je bila zato soglasno sprejeta. Ta regulacija je izraz povezanosti upravnega odbora s podjetjem, njegovimi zaposlenimi in njegovimi strankami.«

Predsednik nadzornega sveta, Hans Dieter Pötsch, je poleg tega izjavil, da se na lastno željo naknadno odpoveduje delu svoje variabilne plače za poslovno leto 2015 v višini 2,3 milijona evrov.
 

Pričakovanja za 2016

Za poslovno leto 2016 uprava pričakuje, da bo skupna prodaja vozil koncerna Volkswagen končnim kupcem ob rastočem obsegu na Kitajskem ostala na ravni preteklega leta. Glede na konjunkturne okvirne pogoje, predvsem v Južni Ameriki in Rusiji, ter glede na gibanje deviznih tečajev in ob upoštevanju emisijske tematike uprava pričakuje, da bi dobiček iz prodaje koncerna Volkswagen utegnil znašati do 5 odstotkov manj kot v prejšnjem letu. Za dobiček iz poslovanja koncerna računajo, da bo operativni donos znašal med 5,0 in 6,0 odstotka.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper