Volkswagnov akcijski načrt vpoklicev vozil z motorji EA 189 je potrjen

Nedelja, 18 Oktober 2015

Volkswagen pozdravlja hitro odločitev nemškega zveznega urada za motorna vozila (KBA). Urad je odobril pretekli teden predstavljeno časovnico in načrt ukrepov ter prižgal zeleno luč za pozivno akcijo. Za stranke tako zdaj ni več nobenega dvoma glede nadaljnje neomejene uporabe vozil. Hkrati pa je te dni postalo dejstvo, da za lastnike vozil servis ne bo prostovoljen ampak obvezen!

Koncern Volkswagen bo v Evropi (trg EU 28) skupno vpoklical okoli 8,5 milijona vozil, od tega – po navedbah pristojnih organov – v Nemčiji okoli 2,4 milijona. Zunaj območja EU 28 bodo v vsaki državi posebej preučili, katere emisijske stopnje motorja EA189 so dejansko sporne.

Volkswagen bo sedaj aktivno kontaktiral stranke in poskrbel, da bodo ustrezno obveščene. 2. oktobra so pričele avtomobilske znamke preko spletnih strani omogočati lastnikom preverjanje številk šasije, da bi izvedeli, ali je njihovo vozilo opremljeno z goljufivo elektroniko. Kot smo nedavno objavili, preverjanje preko spletnih strani deluje tudi v Sloveniji na spletnih straneh znamk Volkswagen, Audi, SEAT in Škoda.

Trenutno poteka intenzivna priprava tehničnih rešitev, navedenih v načrtu ukrepov. Izvedba izboljšav na vozilih se bo začela januarja 2016 in bo za stranke brezplačna. Tehnične rešitve so lahko posegi na programski opremi ali tudi na tehničnih komponentah. Ukrepe trenutno pripravljajo za vsako prizadeto modelsko serijo in za vsako prizadeto modelsko leto. Po predvidevanjih bodo enostavnejša popravila motorjev 2,0 TDI, medtem ko bo pri motorjih 1,6 TDI, oboji sodijo v serijo EA189, predvidoma potreben večji poseg.

Zaradi velikega števila vozil bodo vpoklici trajali daljše obdobje, a lastniki vozil naj ne bi rabili skrbeti in iskati informacije, saj bodo za obveščanje poskrbeli pri zastopniku znamk. Najprej bo koncern Volkswagen ukrepe predstavil pristojnim oblastem in nato, v naslednjih tednih in mesecih, obvestil lastnike dotičnih vozil. Ne glede na to, kdaj se bodo posegi zgodili in koliko časa bodo trajali ali kaj bo potrebno storiti, od tega tedna dalje je jasno – za lastnike vozil s problematično elektroniko ne bodo prostovoljni ampak obvezni.

Vsa zadevna vozila so tehnično varna in primerna za vožnjo. Problematika ne zadeva aktualne naslednje generacije motorjev tipa EA288 (vgradnja od 2012).
 

Aleksander Praper