Volkswagnov motor TSI – v ponudbi eno leto

Četrtek, 22 Marec 2007

Maksimalna moč in minimalna poraba: za to čarobno formulo tičijo pred dobrim letom predstavljeni motorji TSI z dvojnim polnjenjem. Do danes je bilo z motorjem TSI prodanih že pre­ko 41.000 Golfov, Jett in Touranov. Zaenkrat obstajata dve različ­no močni izvedbi tega motorja s kompresorjem in turbopolnilnikom. .

Prva izvedba ima moč 103 kW (140 KM), druga pa 125 kW (170 KM). Pomem­bno pa je predvsem to, da so poraba in emisijske vrednosti CO2 pri Golfu, Jetti ali Touranu TSI s 140 KM na ravni običajnih izvedb z 80 KM! In vse to kljub znatno boljšim voznim lastnostim. Najnovejši model s ponudbo motorjev TSI je Golf Variant, ki bo na nemške ceste zapeljal 1. junija. Na samem začetku bo zanj na voljo TSI s 140 KM, kmalu zatem pa tudi TSI s 170 KM.

Zaenkrat ima Volkswagen motorje TSI v ponudbi za modele Golf, Golf Plus, CrossGolf, Jetta in Touran. Proti koncu leta bo v izvedbi z motorjem TSI na voljo tudi novi Tiguan. Trenutno na modelu Passat preizkušajo celo izvedbo TSI s pogonom na zemeljski plin – lahko bi rekli, da je to odraz velikih potencialov, ki odlikujejo to novo, varčno, v svetovnem merilu edinstveno generacijo motorjev z odličnim navorom.

Najosnovnejša tehnična značilnost motorjev TSI je zmanjšanje gibne pros­tornine, t.i. "downsizing". Gibno prostornino motorja ohranijo nespremenje­no ali jo celo zmanjšajo, kajti domiselni sistemi polnjenja skrbijo za potreb­no pogonsko silo in nizke stroške. Touran z motorjem TSI s 140 KM porabi npr. le 7,4 l goriva na 100 km. Zato se danes že 10 % vseh Touranov nove generacije naroča z motorjem TSI.

Obdobje novega pogonskega koncepta motorjev TSI se je začelo v zače­t­ku leta 2006. Oznaka TSI je medtem – podobno kot prej oznake TDI, FSI in TFSI – že postala sinonim za Volkswagnove gospodarne motorje z od­lič­nim navorom. Prvi avtomobil na svetu, v katerega je bil vgrajen motor TSI, je bil Golf GT. Za moč 170 KM in navor 240 Nm zadošča pri "mlajšem bratu" Golfa GT v povprečju le 7,2 l goriva na 100 km. Ta športni Golf doseže iz mirovanja hitrost 100 km/h v pičlih 7,9 s; njegova največja hitrost znaša 220 km/h. Za Golf GT se serijsko uporablja 6-stopenjski ročni men­jal­­nik; kot opcija pa je – tako kot tudi za vse ostale modele TSI – na voljo sodobni avtomatski menjalnik DSG. Volkswagnovi avtomobili, kot je npr. Golf GT z motorjem TSI, so dokaz, da se varčnost, športnost in suverenost nikakor ne izključujejo. Ravno nasprotno: pogonska moč motorja TSI nara­š­ča mehko in je na voljo v širokem območju števila vrtljajev – za to najprej poskrbi kompresor, potem pa delo prevzame turbopolnilnik. V tem avtomo­bilskem segmentu takšne oblike pogona ne omogoča noben drug motorni princip.

 

Porsche Slovenija