Volkswagnov novi SUV bodo izdelovali v Chattanoogi

Torek, 15 Julij 2014

Upravni odbor družbe Volkswagen Group of America je sklenil, da bodo novi srednjeveliki športno-terenski model izdelovali v tovarni v Chattanoogi v ameriški zvezni državi Tennessee. Družba bo v proizvodnjo novega SUV-ja investirala skupno okrog 900 milijonov ameriških dolarjev (643 milijonov evrov) in s tem v ZDA ustvarila 2.000 dodatnih delovnih mest.

V Chattanoogi bodo novi model integrirali v obstoječe tovarniške strukture. Obstoječe površine v proizvodnji bodo uporabili za izdelavo srednjevelikega SUV-ja, na posameznih območjih tovarne pa bodo obstoječim proizvodnim halam dogradili površine v skupni velikosti 50.000 kvadratnih metrov. Model, ki temelji na študiji CrossBlue, so razvili posebej za severnoameriški trg. Študijo so javnosti prvič predstavili leta 2013 na avtomobilskem salonu North American International Auto Show v Detroitu.

"Združene države Amerike so in ostajajo eden najpomembnejših Volkswagnovih trgov. V preteklih letih smo tam že veliko dosegli. Zdaj začenjamo z drugo fazo Volkswagnove ofenzive v ZDA: s srednjevelikim SUV-jem, povečanjem tovarne v Chattanoogi in z novim razvojnim središčem so bomo osredotočili na želje naših ameriških kupcev. Nenazadnje je to tudi zgovoren signal za ZDA kot industrijski in avtomobilski trg. Znamka Volkswagen bo v Ameriki tudi v prihodnje igrala v napadu," je v Wolfsburgu povedal prof. dr. Martin Winter­korn, predsednik uprave družbe Volkswagen AG.

Poleg naložb v izdelavo novega vozila bo realizirano tudi povečanje tovarne v Chattanoogi, ki jo bodo razširili z novim, samostojnim nacionalnim razvojno-planskim središčem za vodenje projektov na severnoameriškem trgu. Cilj teh načrtov je, da bi želje kupcev izpolnjevali na mestu samem in jih tako še hitreje integrirali v obstoječe in prihodnje modele vozil. V Chattanoogi bodo v ta namen dodatno zaposlili okrog 200 usposobljenih inženirjev. Ta odločitev je prav tako del investicijskega programa,ki si ga je zastavila družba v Severni Ameriki. Koncern Volkswagen bo v obdobju od 2014 do 2018 v ZDA in Mehiki investiral skupno več kot sedem milijard ameriških dolarjev. Cilj znamke Volkswagen je, da bi v ZDA do 2018 prodali 800.000 vozil.

Poleg tega je Volkswagen objavil, da se bo predsednik delavskega sveta koncerna Volkswagen, Bernd Osterloh, pridružil upravnemu odboru družbe Volkswagen Group of America. "Veseli nas, da se je gospod Osterloh strinjal, da želi v prihodnje intenzivno sooblikovati Volkswagnovo strategijo v ZDA. Pri tem bo upošteval tudi vidik delavcev. To je v skladu s Volkswagnovo kulturo soodločanja, ki je eden od ključnih dejavnikov našega uspeha," je povedal prof. Winterkorn.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper