VW caddy 4motion postavil svetovni rekord

Četrtek, 22 Oktober 2009

Caddy Maxi 4MOTION buri duhove že pred uvedbo na trg: novo Volkswagnovo gospodarsko vozilo je pred kratkim prevozilo 15.408 kilometrov čez Evrazijo, od portugalskega mesta Cabo da Roca do mesta Magadan v Rusiji, pri tem pa je ekipa brez postanka vozila osem dni, 13 ur in 30 minut.

T. i. transevrazija je najdaljša pot od zahoda do vzhoda na enem kontinentu in poteka 15.000 kilometrov od mesta Cabo da Roca na Portugalskem do ruskega pristanišča Magadon ob Tihem oceanu, kjer se konča rusko cestno omrežje.

Matthias Göttenauer in Andreas Renz, člana ekipe Caddy Maxi 4MOTION, sta 2. oktobra 2009 opoldne po srednjeevropskem času začela svoje potovanje na najbolj zahodni točki evropske celine, na Portugalskem. V prvih dveh dnevih sta prevozila Portugalsko, Španijo, Francijo, Nemčijo, Poljsko, Latvijo in Litvo, nato pa sta se podala v Rusijo, ki je predstavljala najobsežnejši del potovanja. Göttenauer in Renz sta 11. oktobra 2009 ob pol dveh ponoči po srednjeevropskem času in ob pol dveh popoldne po lokalnem času prispela na cilj v mestu Magadan.

"Po najinih načrtih bi bilo potovanje nemogoče opraviti v desetih dneh," je poudaril Renz. "Caddy Maxi s štirikolesnim pogonom je bil neverjetno vzdržljiv na odsekih poti, ki so bili še posebej zahtevni – s tem je poskrbel, da sva se imela odlično. Lahko bi rekel, da je bil Caddy Maxi zaradi svoje robustne karoserije in izvedbe kar tretji član ekipe.

Na prvem delu poti je vožnja potekala po avtocestah in makadamskih cestah, zato je bilo napredovanje hitro in udobno. Bolj proti vzhodu pa je cesta postajala vse slabša, zato je bilo zadnjih 5.000 kilometrov za Caddy Maxi 4MOTION in oba voznika še posebej zahtevnih. Cestne razmere v osrednjem in vzhodnem delu Rusije so bile zanju popolna neznanka. A slabe makadamske ceste, polne lukenj, ostro kamenje in blatne, globoke kolesnice, ki so jih naredili tovornjaki, niso mogle ustaviti Caddyja Maxi s štirikolesnim pogonom. Gospodarsko vozilo, v katerem sta Göttenauer in Renz med neprestanim potovanjem tudi spala, je kljub veliki obremenitvi motorja, menjalnika in karoserije brez težav prečkalo tudi izrazito zahtevne rečne struge.

"Avtomobil je impresivno dokazal, da ima odlične cestne in terenske zmogljivosti," je ob prihodu v Magadan povedal Matthias Göttenauer. "Motor in menjalnik sta odlično usklajena, 1,9-litrski motor TDI pa ima tudi pri nižjih hitrostih veliko moči. To zahtevno pot smo s serijskim vozilom Caddy Maxi 4MOTION opravili v rekordnem času, kar dokazuje visoko kakovost Volkswagnovih gospodarskih vozil."

Göttenauer in Renz sta prva, ki sta se pri potovanju čez Evrazijo podala v tekmo s časom. Da je bilo njun čas mogoče natančno izmeriti, je bil Caddy Maxi 4MOTION opremljen z GPS-navigacijo, ki je poslala signal dvakrat dnevno. Ekipa je potovanje dokončala po starih pravilih Guinnessove knjige rekordov, po katerih sta lahko v vozilu naenkrat le dve osebi, prav tako pa mora biti potovanje dokumentirano, da mu je mogoče slediti.

Omenjena pustolovca sta v preteklosti že postavila rekord s Volkswagnovim gospodarskim vozilom. Pred desetimi leti sta v Volkswagnovem modelu T4 Multivan Synchro TDI z močjo 75 kW brez postanka prevozila cesto Pan Americana, ki je najdaljša cesta od severa do juga ZDA. Potovanje je trajalo 15 dni in 14 ur, T4 in oba voznika pa so si prislužili vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Do sedaj še nikomur ni uspelo podreti tega rekorda.

Caddy Maxi 4MOTION s štirikolesnim pogonom bo mogoče naročiti že kmalu. Kot njegov manjši brat je opremljen z elektronsko uravnavano sklopko haldex, ki vlečno silo 1,9-litrskega motorja TDI z močjo 77 kW porazdeljuje med sprednjo in zadnjo premo. Za prenos te moči je Caddy Maxi opremljen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki omogoča gladko in enostavno prestavljanje na zahtevnih terenih. Caddy Maxi 4MOTION je serijsko opremljen z asistenco za speljevanje na klancu, elektronskim stabilizacijskim programom (ESP) in filtrom za trdne delce.

 

Porsche Slovenija