Zveza Renault-Nissan bo za konferenco COP21 dobavila največjo floto električnih vozil

Torek, 27 Oktober 2015

Zveza Renault-Nissan bo v času mednarodne konference o podnebnih spremembah COP21 dobavila največjo floto električnih vozil na svetu. Kot uradni partner konference Združenih narodov o podnebnih spremembah COP21 v Parizu bo Zveza v času letnega vrha, ki bo potekal med 30. novembrom in 11. decembrom, dala na razpolago 200 vozil s 100-odstotno električnim pogonom.

Ta vozila naj bi prevozila več kot 400.000 km brez emisij, uporabljali pa naj bi jih za prevoz delegatov v času 21. letne konference (imenovane COP21), na kateri pričakujejo več kot 20.000 udeležencev, akreditiranih pri OZN, iz 195 držav.

»Električna vozila so praktičen in dostopen način prevoza, ki omogoča znatno znižanje izpustov CO2. Prav tako zmanjšujejo količino zakonsko določenih onesnaževal, ki jih motorji izpuščajo v zrak, in s tem izboljšujejo kakovost zraka v naših mestih. Skupaj lahko javni in zasebni sektor pospešita prehod v družbo brez emisij,« je izjavil Carlos Ghosn, predsednik-generalni direktor Zveze Renault Nissan.

Floto vozil, namenjenih konferenci COP 21, bodo sestavljali mestno vozilo renault zoe, kompaktna limuzina nissan leaf ter kombi nissan e-NV 200 v različici s 7 sedeži. Vozila bodo, kot dopolnilo javnemu transportu, delegatom na razpolago 24 ur na dan in 7 dni v tednu za prevoz med Bourgetom, kjer bo konferenca potekala, in Parizom. Tako bo Organizacija združenih narodov prvič uporabljala floto vozil brez izpustov oz. 100-odstotno električna vozila za vse prevoze svojih delegatov v času vrhunskega srečanja na temo podnebnih sprememb.

200 zaposlenih v Renaultu in Nissanu bo prostovoljnih voznikov v času COP21

Električna vozila bo vozila ekipa 200 poklicnih voznikov in 200 voznikov prostovoljcev, zaposlenih v Renaultu in Nissanu. V Parizu in v pariški regiji je Zveza Renault-Nissan junija objavila poziv prostovoljcem iz vrst zaposlenih, s katerim jim je ponudila priložnost za sodelovanje na konferenci COP21 v vlogi prostovoljnih voznikov. Že pred zaključkom izbora se je prijavilo več kot 450 kandidatov. Izbranih 200 sodelavcev se bo udeležilo posebnega izobraževalnega programa, da se bodo pripravili na dogodek.

»Zaposleni v Renaultu in Nissanu so v prvih vrstah, ko gre za revolucijo električnega vozila, in številni med njimi tako vozilo že vozijo. To so najboljši ambasadorji, ki pričajo o prednostih teh vozil in mobilnosti brez emisij,« je dodal Carlos Ghosn.


Zveza Renault-Nissan bo na strateških mestih postavila mrežo več kot 90 polnilnih postaj za hitro in standardno polnjenje. Postaje se bodo napajale z električno energijo z nizkimi emisijami ogljika, ki jo proizvaja EDF. Preostale emisije bodo kompenzirane v okviru programa OZN za kompenzacijo emisij ogljika. Postaje za hitro polnjenje bodo lahko električnim vozilom povrnile od 0 do 80 odstotkov njihove zmogljivosti v približno 30 minutah.

Zveza Renault-Nissan je po svetu prodala več kot 274.000 električnih vozil, kar predstavlja več kot polovico električnih vozil na cestah od konca leta 2010, ko se je pričela prodaja prvega električnega vozila Zveze, modela Nissan Leaf.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper