Zveza Renault-Nissan gradi tovarno baterij v Evropi

Sobota, 08 Maj 2010

Začetek gradnje prve tovarne litij-ionskih akumulatorjev zveze Renault-Nissan v Evropi.

V Sunderlandu v Veliki Britaniji so konec aprila slovesno obeležili začetek gradnje tovarne naprednih litij-ionskih akumulatorjev. Naložba v prvo tovrstno tovarno povezave Renault-Nissan v Evropi znaša 241 milijonov evrov. Tovarna s površino 25.000 kvadratnih metrov bo začela delovati v začetku leta 2012. Na začetku bo njena zmogljivost znašala 60.000 akumulatorjev na leto. Akumulatorji bodo uporabljala vozila na električni pogon znamk Nissan in Renault. V tovarni bo zagotovljenih 200 novih delovnih mest, v verigi dobavitelje še dodatnih 600. Poleg tovarne v Sunderlandu bo zveza v prihodnje izdelovala akumulatorje za vozila na električni pogon tudi v Cacii na Portugalskem in v Renaultovi tovarni v Flinsu v Franciji.

Poleg akumulatorjev bo leta 2013 v Sunderlandu stekla izdelava tudi Nissan LEAF, prvega množično izdelanega avtomobila z ničelno stopnjo izpusta izpušnih plinov v globalnem merilu. LEAF bodo izdeloval na proizvodni liniji številka dva, na kateri bo avgusta letos stekla izdelava Nissan Jukea.

Nissan LEAF bodo začeli izdelovati konec letošnjega leta v japonski tovarni v Oppami, od koder bodo za začetek prodaje, v prvi polovici 2011 oskrbovali tudi evropski trg. LEAF in litij-ionske akumulatorje bodo konec leta 2012 začeli izdelovati tudi v Nissanovi tovarni v Smyrni v ZDA.
Poleg vozil na električni pogon bo Nissan v bodoče veliko vložil tudi v ostale tehnologije, ki zagotavljajo nizko stopnjo izpustov, s skupno oznako PureDrive. To so čisti dizelski motorji, visoko učinkoviti motorji z notranjim izgorevanjem in hibridni pogonski sklopi.

Na slovesnosti ob začetku izgradnje tovarne akumulatorjev v Sunderlandu je Toshiyuki Shiga, izvršni direktor Nissan Motor Co., Ltd., izjavil: »Začetek izgradnje tovarne je pomemben korak k cilju, da bi Evropa imela ključno vlogo v globalni zavezanosti zveze k ponudbi vozil z ničelno stopnjo izpusta. Tovarni v Sunderlandu in na Portugalskem bosta podpirala začetek prodaje avtomobilov z ničelno stopnjo izpusta v Evropi v izjemnem obsegu.«

Ob vsem bo tovarna v Sunderlandu veliko prispevala k vzpostavitvi nizkoogljičnem gospodarskem prostoru regije v kateri deluje.

Nissan LEAF:
- Prvi cenovno dostopen, množično izdelan avtomobil z ničelno stopnjo izpustov.
- Kombilimuzina segmenta C s petimi sedeži.
- Poganja ga električni motor z močjo 80 kW.
- S hitrim polnjenjem se njegovi prazni akumulatorji napolnijo do 80 odstotkov polnosti v 30 minutah.
- Doseg 160 km (100 milj po merilih US LA4)
- Največja hitrost preko 140 km/h.
- Izdelan na novi, izvirni platformi za električna vozila.

Nissanova tovarna v Sunderlandu:
- Podjetje ustanovljeno 1984, začetek delovanja 1986.
- Do danes so naložbe v tovarno dosegle 2,99 milijard evrov.
- Do danes je bilo izdelanih v tovarni 5,6 milijona vozil.
- V letu 2009 je obseg izdelave znašal 338.000 vozil.
- Število zaposlenih: 4200 ljudi.
- Največji izdelovalec in izvoznik avtomobilov v Veliki Britaniji.
- V tovarni izdelujejo Qashqai, Qashqai+2, Note in Micro.

 

Renault - Nissan Slovenija