Audi A3 in S3 limuzina

Sreda, 27 Marec 2013

Audi bo prvič ponudil model A3 tudi v obliki limuzine in na ta način vstopil v nov tržni segment, ki v Evropi ni nič kaj posebej priljubljen, a v svetovnem merilu celo največji – segment kompaktnih limuzin. Največji delež pri prodaji bosta imela Amerika in Kitajska. Novi audi A3 limuzina bo nudil vse adute, ki smo jih spoznali že pri A3 – sodobne motorje, lahko karoserijo in napredne asistenčne sisteme. Tudi A3 limuzino bo možno naročiti v športni izvedbi S3.


Audi širi ponudbo modela A3 z limuzinsko izvedbo, ki se pridružuje A3, A3 sportback in A3 kabriu.

Audijevim oblikovalcem je uspela lepo skladna oblika. Previsi so kratki, boke preseka ostra »tornado linija«, guba nad pragovi pa se vzpenja bolj strmo kot pri obeh krajših izvedbah. Boki so pri limuzini bolj zaobljeni, obrobe koles pa bolj napihnjene. Spremenili so tudi obliko pokrova motorja, odbijačev, zračnih rež in maske, zadek pa je seveda povsem drugačen. 4,46 metra dolgi audi A3 limuzina je širok 1,8 metra, postavljen pa na medosno razdaljo dolgo 2,64 metra. Širina limuzine je 11 milimetrov večja kot pri A3 sportbacku, višina pa 9 milimetrov manjša. Čeprav govorimo o kompaktni limuzini, je dimenzijsko A3 limuzina glede medosne razdalje ter širine že krepko prerasel prvo generacijo modela A4. Platišča za A3 limuzino segajo od 16 do 19 palcev, že ob začetku prodaje bo možno naročiti tudi prednje celotne LED luči.

Osnova notranjosti je povzeta po krajših bratih A3 ter A3 Sportback, torej o oblikovnih in funkcijskih razlikah ni potrebno razglabljati. Armaturna plošča je zelo prečiščenega videza, sredinska konzola pa rahlo obrnjena proti vozniku. Parkirna zavora je elektromehanska, MMI sistem pa izpisuje podatke na premičnem ekranu, nameščenem na vrh armaturne plošče. Notranje barve so štiri – črna, titan siva, pašminovo bež in kostanjevo rjava. Možno je izbirati tudi dvobarvno rjavo kombinacijo iz ponudbe Audi design selection ali pa športni paket S line. Pod pokrovom prtljažnika se nahaja 425-litrski prostor, ki se ga da povečevati s podiranjem zadnje klopi.


Notranjost audija A3 limuzine se od krajših bratov A3 oblikovno ne razlikuje. Prtljažnik pa meri 425 litrov.

Ob začetku prodaje bodo A3 limuzino ponudili z možnostjo izbire treh štirivaljnih motorjev, ki imajo neposredni vbrizg, turbinski polnilnik, sistem start-stop ter dodelano toplotno upravljanje. Motorno paleto bodo kasneje še povečevali, med drugim bodo uvedli dva nova osnovna motorja. Bencinski motor 1,4 TFSI premore 103 kW (140 KM) in 250 Nm navora. Pri nizkih obremenitvah varčuje po zaslugi izklopa dveh valjev. Druga bencinska možnost je 1,8 TFSI, ki doseže največ 132 kW (180 KM) in 250 Nm navora. Dizelski 2,0 TDI pridela 110 kW (150 KM) ter razvije 320 Nm. Menjalniki so lahko 6-stopenjski ročni ali robotizirani S-tronic. Masa osnovnega modela 1,4 TFSI po zaslugi lahke gradnje znaša le 1250 kilogramov

Glede založenosti z opremo in asistenčnimi sistemi je novi A3 limuzina enakovreden A3 in A3 sportback. Novost je pri sistemu Audi connect, kjer ta, kadar je možno, v omrežju samodejno izbere super-hitri LTE standard, namesto dosedanjega UMTS. S tem je omogočen prenos podatkov do 100 MBit/s. Dodali so tudi novo storitev – informacije o parkiriščih, ki so na voljo v  bližini izbrane lokacije. Če je le možno, sistem izpiše tudi število prostih mest in ceno parkiranja.


Audi A3 limuzina bo sprva na voljo le s tremi motorji, kasneje bodo dodajali še nove možnosti.

Audi bo limuzino uradno predstavil na avtomobilskem salonu v Šanghaju, 20. aprila. V Sloveniji lahko novega audija A3 limuzina pričakujemo septembra. Osnovna cena za model z motorjem 1,4 TFSI bo okoli 25.000 evrov.


Audi S3 limuzina

Le nekaj mesecev po pričetku prodaje A3 limuzine bo Audi uvedel tudi S3 limuzino. Navzven bo ta prepoznavna po drugačnih odbijačih, pragovih, zadnjemu spojlerju, spremenjenih zunanjih ogledalih in maski, štirih izpušnih ceveh ter 18-palčnih platiščih. Karoserija je za 25 milimetrov bližje cestišču, za učinkovito ustavljanje pa poskrbijo zmogljive zavore – sprednje imajo kolute velikosti 34 centimetrov. V notranjosti so serijski športni sedeži, merilniki imajo sivo podlogo, dekoracije pa so črne s 3D efektom.


Nekaj mesecev po pričetku prodaje A3 limuzine bo sledila še S3 limuzina, ki jo zaznamuje markanten videz

V S3 limuzino bodo vgrajevali motor 2.0 TFSI, ki premore 221 kW (300 KM) in 380 Nm navora, ki se preko quattro pogona prenaša k vsem štirim kolesom. Skupaj z menjalnikom S-tronic bo audi S3 limuzina do 100 km/h pospešil v 4,9 sekunde (z ročnim menjalnikom v 5,3 s). Najvišja hitrost bo elektronsko omejena na 250 km/h. V skladu z meritvami NEDC pa napovedujejo, da naj bi S3 limuzina (z menjalnikom S-tronic) porabil le 6,9 litra bencina in v ozračje izpustil 159 g/km ogljikovega dioksida.


Audi S3 limuzina ima vgrajen 2-litrski turbomotor s 300 KM, pogon pa je štirikolesni Quattro.

Serijska sta progresivni servo volan z variabilnim krmilnim razmerjem in sistem Audi drive select, med številnimi opcijami pa je tudi Audi magnetic ride.


Aleksander Praper

Video:

 
Audi A3 limuzina