Audi PB 18 e-tron - napoved

Aleksander Praper Petek, 03 Avgust 2018

Audi bo 23. avgusta, v okviru dogodka Pebble Beach Car Week, ob dirkalni stezi Laguna Seca odkril nov koncept PB 18 e-tron. Oblikovalska študija bo nakazovala Audijev pogled na puristične športne avtomobile prihodnosti, ki jih bo očitno poganjala elektrika.

Dogodek Pebble Beach Car Week, ki se vsako leto avgusta odvija v kalifornijskem obalnem mestu Monterey in njegovi okolici, velja za svetovno najpomembnejši forum za ljubitelje dragocenih avtomobilov. Zanimanje ni usmerjeno samo v redke starodobnike, temveč tudi v perspektivne oblikovalske študije in vizionarske tehnologije. Audi bo letos prvič izkoristil ta dogodek za predstavitev svetovne premiere - 23. avgusta ob 17. uri bo ob dirkalni stezi Laguna Seca predstavil študijo superšportnega avtomobila na električni pogon. Študija bo nato 24. avgusta (od 8. do 16. ure) na ogled na legendarni razstavi vozil "The Quail", 25. avgusta znova v Laguni Seci (od 8.30 do 18. ure) in 26. avgusta še na dogodku Concours d´Elegance v Pebble Beachu. Poleg svetovne premiere oblikovalske študije bo Audi v Pebble Beachu predstavil tudi široko paleto klasičnih avtomobilov in več visokozmogljivih modelov.

Kratica v imenu Audijeve nove študije – Audi PB18 e-tron – se navezuje na kraj predstavitve (Pebble Beach) in leto premiere. Hkrati ime spominja na serijskega zmagovalca LeMansa, model Audi R18 e-tron, katerega tehnologija je bila navdih za več rešitev uporabljenih pri študiji. Žal še ni videti prav dosti oblike, ki so jo zasnovali v novi podružnici Audi Designa v kalifornijskem Malibuju, a naj bo to dobra prilika, da se spomnimo dveh pozabljenih Audijevih superšportnih konceptov – Avusa in Rosemeyrja. Prvi je bil predstavljen leta 1991 in poimenovan po dirkališču Avus, ki leži blizu Berlina. Vgrajen je imel  6-litrski W12 motor, s 500 KM, in štirikolesni pogon Quatrro. Pravijo, da je Audi na podlagi tega koncepta pričel uporabljati značilni položni lok bočnih stekel.

Drugi Audijev nekdanji koncept, predstavljen leta 2000, je ime dobil po dirkaču Berndu  Rosemeyerju. Tudi 8-litrski W16 motor, s 700 KM, naj bi navor na cesto prenašal preko pogona Quattro. Tako osnovo motorja kot delno tudi karoserijska razmerja je v realnost spravil Bugatti z veyronom, ki pa je ob pomoči prisilnega polnjenja že presegel 1000 KM. Kakšna bo usoda novega koncepta, si težko predstavljamo, a očitno ne bo imel zgodovinskega imena, niti ne rohnečih bencinskih motorjev z veliko prostornino. Gotovo pa bo imel večjo moč od svojih predhodnikov in verjetno bo s tem poskušal nadoknaditi odsotnost zvoka, ki je pri športnih avtomobilih pomembna čustvena komponenta.

Aleksander Praper