Audi e-tron vision gran turismo

Aleksander Praper Ponedeljek, 07 Maj 2018

Z električno študijo Audi e-tron Vision Gran Turismo je Audi poskrbel za bližnje srečanje z električno mobilnostjo - dirkalnik, ki je bil razvit samo za virtualno dirkanje  na igralni konzoli PlayStation 4, je postal resničnost na tekmovanju Formula E. Od dirke v Rimu audi e-tron vision gran turismo nastopa kot dirkalni taksi. Stranke in gostje znamke Audi se bodo po mestnih dirkalnih stezah Formule E lahko zapeljali kot sopotniki v audiju e-tron vision gran turismo.

V več milijonih prodana igra Gran Turismo pri igralcih z vsega sveta uživa kultni status. Audi s podjetjema Sony in Polyphony Digital – razvijalcema igre Gran Turismo – sodeluje že skoraj 20 let. Audijevi oblikovalci so audija e-tron vision gran turismo razvili za igro "Vision Gran Turismo", ki je bila izdana ob 15-letnem jubileju priljubljene igre. Številni avtomobilski proizvajalci so zanjo zasnovali virtualne dirkalnike. Mnoge od teh študij so bile pozneje izdelane tudi v merilu 1 : 1 in predstavljene na sejmih. Audi e-tron vision gran turismo pa je zdaj kot prvi med njimi prešel iz virtualnega v realni svet v tolikšni meri, da se bo lahko zapeljal po pravih dirkalnih stezah.

"Na to smo izjemno ponosni," je povedal Audijev glavni oblikovalec Marc Lichte. "Čeprav ima oblikovalec pri snovanju virtualnega avtomobila veliko več manevrskega prostora in si lahko zamisli marsikaj, kar je v resnici le težko izvedljivo, nismo želeli na kolesa postaviti povsem fiktivnega koncepta. Naš cilj je bil popolnoma funkcionalen avto. Audi e-tron Vision Gran Turismo razkriva, da je električna mobilnost pri znamki Audi zelo emocionalna. Ta avtomobil ima številne elemente našega novega oblikovalskega sloga, na primer invertirano masko v barvi vozila, ki bo značilna za naše nove modele e-tron."

Unikatno vozilo so zaposleni v Audijevem predserijskem centru razvili in izdelali v samo enajstih mesecih. Kot vzor je služil audi e-tron vision gran turismo iz igre Gran Turismo za igralno konzolo PlayStation. Zavestno so pri znamki Audi uporabili tudi oblikovalske prvine in barve legendarnega audija 90 quattro IMSA GTO, s katerim je podjetje leta 1989 skupaj z vozniki, kot so Hans-Joachim Stuck, Walter Röhrl, Hurley Haywood in Scott Goodyearin, navduševalo ljubitelje avtomotošporta na severnoameriškem prvenstvu IMSA GTO. Audi e-tron vision gran turismo je opremljen s stalnim povsem električnim štirikolesnim pogonom e-tron quattro z variabilnim porazdeljevanjem moči. Študija ima tri elektromotorje z močjo po 200 kW: dva elektromotorja poganjata zadnjo premo, tretji pa sprednjo premo. Pri tem so uporabljene določene komponente iz prihodnjega modela Audi e-tron. Vozilo doseže sistemsko moč 600 kW (815 KM). Pri masi praznega vozila 1.450 kg znaša razmerje med maso in zmogljivostjo 1,78 kg na KM, električni dirkalnik pa se lahko pohvali tudi z idealno porazdelitvijo mase (50 : 50) med sprednjo in zadnjo premo. Audi e-tron vision gran turismo za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje manj kot 2,5 sekunde.

"Električna mobilnost bliskovito hitro dobiva vse večjo veljavo," je povedal Peter Mertens, direktor tehničnega razvoja v družbi Audi AG. "Audi je bil zato leta 2017 prvi nemški proizvajalec, ki je kot tovarniška ekipa vstopil v Formulo E. V našem razvojnem laboratoriju za področje avtomotošporta nenehno izpopolnjujemo svoje strokovno znanje na področju električne mobilnosti in zbiramo dragocene izkušnje, tudi v ekstremnih pogojih. Z dirkalnim taksijem Audi e-tron Vision Gran Turismo bomo poskrbeli, da bodo naše stranke in gostje v okviru prvenstva Formule E lahko pobližje spoznali in izkusili električno mobilnost – sredi metropol tega sveta."

Futuristični dirkalni taksi bo leta 2018 sodeloval na vseh evropskih dirkah Formule E in še na številnih drugih dogodkih. Za volanom bo sedela nekdanja voznica prvenstva DTM Rahel Frey iz Švice ali zmagovalec Le Mansa Dindo Capello iz Italije.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper