Audi A5 - prenova

Nedelja, 31 Julij 2011
Audi je prenovil modelsko serijo A5, vključno s sportbackom, kabrioletom in izvedbami S. Poleg osveženega videza luči in spremenjenega izbora notranjih materialov, so prenovili tudi tehnično vsebino. Poslej so vsi modeli bolj učinkoviti, športni in napredni. Pri nas si lahko prenovljene audije A5 obetamo konec letošnjega leta, cene v Nemčiji pa so le malenkost višje kot doslej.Vse izvedbe družine A5 so bile že od uvedbe ponos Audijevega oblikovanja in po besedah Walterja de Silve njegovi najlepši izdelki. Prenova je prinesla novo obliko prednjih in zadnjih luči. Kot opcija so na voljo izvedbe z homogeno svetlečim pasom, ki je estetsko precej privlačnejši kot dosedanje agresivno svetleče posamične diode. Glavne spremembe audija A5 so opazne na prednjem delu - maska je lakirana v svetleče črno barvo, prečne letvice pa dajejo poudarjeno tridimenzionalni vtis, ki je še posebej izrazit pri štirih Audijevih krogcih. Drugačni so odbijača ter pokrov motorja, spremenjena je paleta karoserijskih barv in litih platišč.

Notranji dizajn prenovljenega audija A5 prinaša nove volanske obroče, ki so opcijsko dobavljivi z ravnim spodnjim delom. Na novo so zasnovali obvolanski ročici, kontaktno ključavnico, prestavno ročico samodejnega menjalnika, stikalo Drive select, klimatsko napravo in stikala na volanu. Po notranjosti je več kromiranih obrob, drugačne so obloge, barve in okrasni elementi, spremenjena je ponudba usnja, zasloni pa so po novem osvetljeni v beli barvi. Bistvena sprememba je doletela model A5 sportback, ki je poslej lahko petsedežnik. Tako zunanjost kot notranjost je moč polepšati z opcijskim paketom S-line ali doplačili iz ponudbe Audi exclusive.V prenovljeni paleti audijev A5 bodo imeli vsi motorji vgrajen turbinski polnilnik in neposredni vbrizg goriva – štirje bodo dizelski, trije pa bencinski. Med slednjimi bo nov temeljito predelani 1,8 TFSI s 125 kW (170 KM), ki dosega kar 21 % nižje  emisije CO2. Sledita mu 2,0 TFSI s 155 kW (211 KM) in 3,0 V6 TFSI z 200 kW (272 KM). Dizelsko ponudbo sestavljajo 2,0 TDI s 130 kW (177 KM) in dve izvedbi 3,0 V6 TDI s 150 kW (204 KM) ali 180 kW (245 KM). Kasneje bodo dodali še varčno možnost »clean diesel«. V povprečju naj bi prenovljena motorna paleta porabila 11 % manj goriva, serijsko pa imajo vsi motorji vgrajen sistem start-stop in rekuperacijo zavorne energije. Ž

Audiji A5 so na voljo s 6-stopenjskimi ročnimi menjalniki, 7-stopenjskim S-tronicom ali brezstopenjskim multitronicom. Modeli A5 s prednjim pogonom imajo serijski stabilizacijski sistem ESP z elektronsko prečno zaporo, izvedbe Quattro pa lahko pridobijo opcijski športni diferencial. Novost v prenovljenem audiju A5 je elektromehanski krmiljeni mehanizem, ki prinaša prihranek pri porabi goriva, elektronika pa je sposobna pomagati vozniku vzdrževati pravo smer pri zaviranju na neenakomerni podlagi.Serijsko bo v A5 poslej vgrajen nov informacijski sistem, ki je sposoben zaznavanja voznikove utrujenosti na podlagi njegovega vodenja avtomobila. Izboljšani so infotainment sistemi, bluetooth telefon, glasovno krmiljenje in sistem Audi connect. Za varnost lahko poskrbijo Audi side assist Audi active lane assist in Adaptive cruise control. Vozniku najbližje je sistem Audi drive select, s katerim si lahko prilagaja delovanje vozila in tudi delovanje drugih opcijskih sistemov, kot so navigacija, športno podvozje z uravnavanjem blaženja, športni diferencial in dinamično krmiljenje.


Galerija