Audi A6 – slovenska predstavitev

Aleksander Praper Sreda, 05 September 2018

Audi je te dni svojo prodajno ponudbo v Sloveniji obogatil z osmo generacijo (C8) uspešne limuzine A6. Njene korenine segajo v leto 1968, ko je Audi predstavil model 100, ki ga je v četrti generaciji preimenoval v A6. Ta uspešna limuzina je v tretji generaciji prinesla quattro pogon in TDI motorje, v četrti so začeli vgrajevati V6 motorje, v peti sta se prvič pojavila allroad in RS6, v šesti je slednji dobil celo 10-valjni motor, v sedmi pa je A6 prvič imel dele karoserije iz aluminija in bi-turbo dizelski motor. Osma generacija ima že velik del karoserije iz aluminija, štirikolesni volan, motorje s tehnologijo milega hibrida in tehnologije ter asistenčne sisteme, ki so v veliki meri povzeti iz A7 in A8.

Audi A6 si je tudi v Sloveniji zgradil že veliko mero ugleda. Doslej je bilo pri nas prodanih skoraj 10.000 vozil, 50 % je avtomatikov, 40% je limuzin in 30 % jih ima štirikolesni pogon quattro.  Dimenzijsko je iz generacije v generacijo večji - v dolžino meri 4939 mm (+ 7 mm), v širino 1886 mm (+ 12 mm), v višino 1457 mm (+ 2 mm) za 12 milimetrov pa je daljša tudi medosna razdalja (2924 mm). Oblikovno je A6 skladen in zato zelo dobro skriva svojo velikost. Nad kolesnimi koši so na blatnikih linije poudarjene v slogu nekdanjega »uhr quattro« modela. Boki so sestavljeni iz več ostrih linij in v splošnem deluje bolj »trdo« oblikovan, bolj v smeri športno-elegantnega kot prefinjenega videza. Glavna linija preko bokov (tornado linija) sedaj prvič zavije tudi na zadek okoli zadnjega dela. Zaradi boljše aerodinamike in manjšega mrtvega kota so prvič namestili vzvratni ogledali na bok, potrudili pa so se tudi skriti tesnila na vratih. Platišča so serijsko 17- ali 18-palčna, opcijsko pa tudi do 21-palčna. Na prvi vtis se ob všečnem videzu nove šestice zdi le, da novi izrazito veliki maski manjka detajlov, ki bi naredili vtis prestiža, še posebej v primeru črne izvedbe.

Vizualno je audi A6 znotraj praktično enak kot A7 in torej izrazito digitalen ter linearno oblikovan. Osrednji ekran MMI navigacije je 8,8- ali 10,1-palčni, obroba okoli njega pa je šestkotne oblike in posnema videz Audijeve maske. Pod njim je dodan še 8,6-palčni ekran za upravljanje klime in komfortnih funkcij ter vnos besedila. Medtem, ko je navigacija serijska, je na voljo tudi navigacija plus (deluje v partnerstvu s  HERE preko interneta in se sama prilagaja ter uči), s katero A6 pridobi tudi 12,3-palčni virtualni prikazovanik namesto merilnikov. Izrazito digitaliziran voznikov prostor omogoča individualizirano prilagajanje prikazov, kar bo marsikomu všeč, a temne gladke površine so magnet za prah in poleg podatkov pokažejo tudi vse prstne odtise. Voznik za upravljanje uporablja individualno prilagodljiv vmesnik MMI touch response, ki deluje podobno kot upravljanje pri aplikacijah na pametnih telefonih. Prilagoditi in v individualne uporabniške profile shraniti je možno kar do 400 parametrov! Povečanje dolžine in medosne razdalje se pozna tudi v notranjosti, kjer je novi A6 zrasel v vse smeri – dolžina je večja za 21 mm, več prostora je nad glavami in v širini komolcev. Prtljažnik pa ostaja enak – meri 530 litrov.

Čeprav je audijev A6 v preteklih generacijah »zlezel« že do 10-valjnih motorjev se je v novi generaciji spet spustil nazaj do štirivaljnikov – tako dizelskih kot bencinskih. Sprva prodajno ponudbo sestavljajo trije dizli, saj opazno zmanjšanje povpraševanja po dizlih na Audija niti ne vpliva bistveno in še vedno dosega 70 % prodaje. Osnovni 2-litrski turbodizel, z oznako 40 TDI premore 150 kW (204 KM) in preko S-tronica (z dvojno sklopko) poganja prednji kolesi. Sledita 45 TDI in 50 TDI, ki ju poganja 3-litrski V6 turbodizel, z največjo močjo 170 kW (231 KM) in 210 kW (286 KM) ter tiptronic menjalnikom in pogonom quattro. Prihodnje leto pridejo še šibkejši dizel in TFSI bencinski motorji ter priključni hibrid. Vsi motorji imajo vgrajeno tehnologijo milega hibrida, ki zmanjša porabo za do 0,7 litra na 100 km. Jermenski zagonski alternator skupaj z litij-ionsko baterijo omogoča jadranje pri hitrostih med 55 in 160 km/h. 6-valjniki imajo 48-volno omrežje, pri 4-valjnikih pa 12-voltno. Start-stop sistem se vključi že pod 22 km/h , zagon pa sledi že prediktivno, ko avto zazna, da je vozilo pred njim speljalo.

Serijsko je jekleno vzmetenje, nadgradnja je športno podvozje in podvozje z regulacijo, na vrhu ponudbe pa je na voljo zračno vzmetenje. Audi A6 ima vgrajeno dinamično štirikolesno krmiljenje z elektromehanskim krmiljenjem zadnje preme. To omogoča 1,1 metra manjši obračalni krog (skupno 11,1 metra, torej primerljivo z A3). Vse šestice so že v osnovi opremljene z LED žarometi, sledijo matrični LED (z animacijo zadaj) in na vrhu ponudbe HD matrični LED žarometi (z animacijo tudi spredaj), ki se ne prilagajajo le vzdolžno ampak tudi po višini. Sestavlja jih 32 LED elementov. V A6 niso na voljo laserski žarometi, ki jih je moč naročiti v A7 in A8.

Novi A6 je zelo bogato založen z asistenčnimi sistemi. Skupaj jih je kar 39 in v primerjavi z A8 manjka le avtonomna vožnja. Med številnimi sistemi je novo opozorilo pri izstopu, ki pa ga je možno izklopiti. Če sistem preko zadaj vgrajenih radarskih senzorjev zazna dovolj hitro premikanje bočno od zadaj (recimo avtomobil ali kolesar) ključavnica ne pusti odpreti vrat. Ne odziva pa se na mirujoče predmete in tekače ali pešce. V novem A6 bo možno tudi parkiranje s pilotom preko pametnega telefona. Audi connect prinaša še dve storitvi Car-to-X, ki audija A6 povezujeta z okolico – prva bo poenostavila iskanje parkirnih mest, druga pa z aplikacijo myAudi uporabo digitalnih storitev preko pametnega telefona.

Z novo generacijo se je spremenila tudi struktura opreme. Nekoč je bil en paket z obilno množico doplačil, sedaj pa sta različni liniji - dinamična Sport (nadgrajena še z Sline) in prestižna Dizajn (nadgrajena z design selection). Razlike v ceni ni med obema linijama ni, so pa različni poudarki. Med še vedno številnimi opcijami je tudi Bang & Olufsen vrhunsko 3D ozvočenje. Če bi novega A6 lahko »olupili« na opremo prejšnjega, bi bil 3% dražji, tako pa se sedaj cene na ceniku z osnovnim dizelskim motorjem pričnejo pri 55.000 evrih, 45 TDI sledi za 62,530 € in 50 TDI za 69.080 €. Uvoznik za 6000 € doplačila nudi Business paket, ki vsebuje najbolj smiselna doplačila, sicer skupaj vredna 8000 €. Naročiti je možno tudi že novega avanta, ki je enako velik kot limuzina, a odvisno od motorja in opreme med 1000 in 4200 € dražji. Sledil bo tudi allroad in skupaj naj bi družina A6 v celem letu osvojila po 250 slovenskih kupcev, letos pa med 50 in 60.

Aleksander Praper