Audi A5 in audi S5 kabrio

Petek, 04 November 2016

Audijeva ponudba modelov A5 in S5 je dobila še manjkajoča člana, ki ju bi najbolj z veseljem uporabljali v toplih dneh – nova A5 kabrio in S5 kabrio. Druga generacija modelov pomeni do 40 kilogramov manjšo maso, kar 40-odstotno izboljšanje vzvojne togosti karoserije in dve izvedbi štirikolesnega pogona Quattro.


Nova audija A5 kabrio in S5 kabrio sta večja, a tudi lažja in bolj odporna na zvijanje karoserije.

Navzven nova A5 in S5 kabrio povzemata večino potez istoimenskih kupejev. Kabriolet je dolg 4,67 metra, torej slabih pet centimetrov daljši od predhodnika. Opaziti je krajše previse, širše koloteke, še bolj poudarjene vodoravne linije in s tem širino avtomobila. Kabino obkroža kromana obroba, ki ima v zadnjem delu vgrajeno široko tretjo zavorno luč. Platnena streha je zvočno izboljšana, s pritiskom na gumb jo lahko odpremo v 15 ali zapremo v 18 sekundah – tudi med vožnjo s hitrostjo do 50 km/h. Bolj položno zadnje steklo poskrbi za izboljšano aerodinamiko. Zadnje luči so vedno LED, prednje pa opcijsko LED ali matrične LED.

14 milimetrov večja medosna razdalja in tanjši sedeži so prinesli več notranjega prostora za potnike - spredaj 26 mm več v širino, zadaj pa 18 mm več za kolena. Notranji videz je enak kot pri kupeju, kar ponovno pomeni izrazito vodoravne poteze, odlično izdelavo in materiale ter dodatno stikalo za električen pomik strehe. Kadar je slednja nameščena nad potniki je v prtljažniku 380 litrov prostora, podiranje po polovici deljenih naslonov zadnje klopi pa se lahko sproži z ročkami v prtljažniku. Pokrov prtljažnika se lahko odpre tudi z “brco” pod odbijač. Mikrofon za glasovno upravljanje je sedaj vgrajen v varnostni pas, serijske analogne merilnike pa lahko nadomestite z opcijskimi digitalnimi, oziroma Audi virtual cokpit.


Električna platnena streha se nad audiji A5 ali S5 kabrio odpre v 15 ali zapre v 18 sekundah - do hitrosti 50 km/h.

A5 kabrio bo sprva na voljo s tremi motorji – 2,0 TFSI (252 KM), 2,0 TDI (190 KM) in 3,0 TDi (218 KM). Sledila bosta še 2,0 TFSI (190 KM) in 3,0 TDI (286 KM). Izboljšave na motorjih, aerodinamiki in masi naj bi pomenile do 17-odstotkov boljše zmogljivosti ter do 22-odstotkov ugodnejšo porabo (seveda v skladu z NEDC ciklusom). Menjalniki v A5 kabrioletu so lahko 6-stopenjski ročni, 7-stopenjski S-tronic ali 8-stopenjski tiptronic. Osnova je prednji pogon, druga možnost je novi štirikolesni pogon quattro ultra, tretja možnost pa je klasični stalni štirikolesni pogon quattro, ki bo serijski pri najmočnejšem TDI-ju.

Karoserja novega audija A5 kabrio naj bi bila najbolj vzvojno toga med konkurenco, oziroma 40 % bolj toga kot pri predhodniku. Hkrati so uspeli maso vozila zmanjšati za do 40 kilogramov, kljub večjim dimenzijam. Blaženje je za doplačilo lahko elektronsko nadzirano, serijski elektromehanski krmilni mehanizem pa lahko nadomesti opcijsko dinamično krmiljenje z variabilnim razmerjem.

Serijske in doplačilne tehnologije za varnost in zabavo so enake kot v kupeju ali sportbacku. Zanimivo, da so tudi v kabrioleta uspeli vgraditi opcijskih 19 zvočnikov 755-vatnega 3D avdio sistema Bang & Olufsen.

Audi S5 kabrio

Vrh ponudbe zaseda audi S5 kabrio, ki se tako glede zunanjega kot notranjega videza in opreme dovolj očitno nagiba v poudarjeno športnost,d a ga je možno hitro ločiti od običajnih izvedb. Predvsem pa je S5 kabrio trenutno edina možna opcija, da lahko v tem kabrioletu poslušate lep zvok bencinskega šestvaljnika. Poganja ga novi 3-litrski TFSI, ki premore 354 KM in 500 Nm največjega navora. Pospešek do 100 km/h mine v petih sekundah, najvišja hitrost pa je omejena na 250 km/h. Serijska sta 8-stopenjski tiptronic in pogon quattro.

Aleksander Praper

Video

Galerija