Dacia sandero - slovenska predstavitev

Petek, 11 Januar 2013

Z drugo generacijo modela Sandero romunska znamka Dacia ohranja strategijo cenovno dostopnega trpežnega avtomobila, a istočasno pridobiva na privlačnosti, kakovosti in varnosti. Čeprav k nam prihaja vedno več limuzin, ki ciljajo na manj premožne kupce, ima Dacia namen prodajati sandera le v kombilimuzinski in karavanski izvedbi ter različici Stepway. Logana torej ne nameravajo pripeljati v Slovenijo.


Novi dacii sandero stepway in sandero sta v drugi generaciji videti precej bolj skaldni in privlačni.

Dacia sandero je v drugi generaciji postala optično precej bolj všečna, še vedno pa prepoznavna, čeprav manj posebna. Povsem drugačen videz luči, maske in tudi pod odbijač skrita izpušna cev so izpostavljene spremembe. Novi sandero v dolžino meri 4085 mm, v širino 1733 mm in v višino 1518 mm. Je torej daljši, širši in nižji od predhodnika. V »off road« izvedbi, imenovani »Stepway« pa je še štiri centimetre bolj vzdignjen od tal, polepšan z dodatnimi obrobami karoserije in s strešnimi nosilci. Slednji pripomorejo, da je skupna višina modela Stepway kar 10 centimetrov večja od navadnega sandera.

Sandero je drugi Daciin predstavnik nove generacije, zato je videz njegove notranjosti zelo soroden modelu Lodgy in enak modelu Logan. Čeprav so plastike tudi v drugi generaciji trde, so videti boljše in lepše sestavljene, možna pa je tudi dvobarvna kombinacija. Sredinska konzola, z osrednjim delom, ki je lahko polepšan s kovinsko obrobo, lahko gosti nov multimedijski sistem Media Nav. Slednji vsebuje zelo preprosto upravljanje ekrana na dotik, v navigaciji pa je všteta karta Adriatic (vključuje Slovenijo in države bivše Jugoslavije). Za prtljago poskrbi zadek sander, ki pod prtljažnimi vrati skriva 320 litrov praznine. Z zlaganjem zadnjih sedežev (serijsko 60:40) se lahko prostornina ravno poveča do 1200 litrov.


Notranjost druge generacije dacie sandero je sorodna modelu Lodgy. Viden je precejšen oblikovni napredek

Ponudba motorne palete v sanderu se prične z 1,2-litrskim štirivaljnikom, ki pridela 55 kW (75 KM) in je na voljo v običajni bencinski izvedbi ali tovarniško predelan za uporabo LPG (utekočinjenega naftnega plina). Sledi mu nov 0,9-litrski bencinski trivaljnik, ki razvije 66 kW (90 KM) in smo ga spoznali že v cliu. Dizelska ponudba je sestavljena iz 1,5-litrskega dCi motorja, ki lahko doseže 55 ali 66 kW (75 ali 90 KM). Sandero ima ob vseh motorjih, razen 0,9-litrskega, dodan gimbek »eco«, ki zmanjša zmogljivosti motorja in pride prav predvsem v mestu, saj je vožnja manj sunkovita, poraba pa nižja. V vseh izvedbah novega sandera  je samoumeven ročni 5-stopenjski menjalnik.

Po klasičnem Daciinem poimenovanju je tudi sandera možno naročiti opremljenega s paketi opreme Ambiance in Laureate, sandera stepway pa Stepway ambiance in stepway prestige. Osnovni opremi Base so se za Slovenski trg odrekli in tako štartni model kupcem ponudili s serijskim ESP, klimatsko napravo, štirimi varnostnimi blazinami, servo volanom, ISOFIX pritrdišči in električnim pomikom prednjih stekel. Boljši nivo opreme, Ambiance, doda še avdio sistem s CD/mp3, AUX priklopom in bluetootk telefonijo. Vsebuje tudi meglenke, potovalni računalnik in prikaz znanje temperature. Med dodatno opremo so uvrstili parkirne senzorje, omenjeni multimedijski sistem MediaNAV ter tempomat in omejevalnik hitrosti.


Novi sandero vsebuje tudi nov Renaultov 0,9-litrski TCe motor, ki smo ga prvič srečali v četrti generaciji clia

Na predstavitvi nocvega sandera je bilo precej obreganja ob varnostne Euro NCAP rezultate njegovega brata lodgya, pri čemer so predstavniki Dacie razložili, da je ta dosegel prav dobro varnost potnikov in otrok, a dobil le 3 zvezdice zato, ker nima serijskega sistema ESP in ima nekoliko slabšo varnost pešcev. Od sandera torej pričakujejo 4 zvezdice.

Najbolj pomemben podatek pob nakupu sandera je njegova ugodna cena. OIsnovni model 1,2 16V Ambiance stane namreč 7.790 €. Dizelska izvedba je 2000 evrov dražja (9.800 €), atraktivni sandero stepway pa v najcenejši izvedbi stane skoraj enako kot sandero dizel, torej 9.790 €. Prodajni načrt za leto 2013 niso želeli natančno opredeliti, zgodovina pa kaže, da je sandero nazadnje obsegal več kot četrtino prodaje Dacie v Sloveniji. Izvedba Stepway pa ni bila eksotika, saj je obsegala kar polovico prodaje.


Aleksander Praper

Galerija