Mini beachcomber concept

Sreda, 16 December 2009

Medtem, ko znamka MINI v jeseni napoveduje prihod svojega četrtega modela, ki ga razvijajo na podlagi koncepta crossover, oblikovalci te znamke ne mirujejo. Najnovejši koncept štirisedežnega vozila, z značilnostmi bugya, bodo predstavili v januarju na avtomobilskem salonu v Detroitu. Odprta karoserija, praktična zasnova notranjosti in štirikolesni pogon, so atributi namenjeni sprostitvi v prostem času in hkrati tudi obujanju spomina na leta 1964 predstavljenega Minija Moke.

Zunanjost štiri metre dolgega beachcomberja sicer še ostaja dovolj razvidna predstavnica te britanske znamke, čeprav od navadnega minija ostaja bore malo. Odprta karoserija pomeni odsotnost vrat in strehe, kar omogoča neposreden stik z okolico. Karoserijski deli so zasnovani robustneje, videz prednjih in zadnjih luči je sicer prepoznaven, a povsem drugačen. Enako je z masko in odbijači. Oblikovalcem je zelo dobro uspelo vdahniti duh minija v povsem svojstveno karoserijo. Terenski videz koncepta je jasno poudarjen z obrobami pragov in blatnikov ter kovčkom na zadku, ki spominja na videz rezervnega kolesa.

Potniški prostor je poudarjeno praktično orientiran in zreduciran na smiselno uporabno  opremo. Velik osrednji merilnik služi tudi kot prikazovalnik navigacije in avdio sistema. Dodatni merilnik naklona in kompas pa poudarjata terenski značaj. Barve notranjosti se zgledujejo po osnovnih elementih: vodi, zemlji, zraku in ognju. Tako ima plastika teksturo razpokane zemlje, okrasne površine pa videz tekočine. Zadnja individualna sedeža sta vzdolžno pomična, s preklopom naslonov pa je omogočen prevoz dolgih športnih rekvizitov, ki se fiksirajo s pomočjo posebnega pritrdilnega sistema.


Vzdolž kabine poteka sredinski  nosilec, ki je namenjen pritrjevanju elementov ali vgradnji dodatnih multimedijskih naprav. Veliko vlogo lahkega vstopa igra visok sedežni položaj, skupaj z odprtimi boki, brez vrat in sredinskega strešnega stebrička. Ob slabem vremenu se potniki pred okoljem zaščitijo z enostavno namestitvijo tekstilne strehe. Kot druga možnost je na voljo namestitev lahkih plastičnih panelov za streho, zadnja in stranska vrata. Glede na značaj vozila bi bila na voljo tudi posebej zasnovana dodatna oprema.

Štirikolesni pogon ALL4 in velika kolesa, skupaj z dolgimi hodi vzmeti, vabijo k vožnji po razgibanih terenih, bodisi nanese potreba za vožnjo po brezpotjih, plažah ali pač slabše vzdrževanih cestah. Zdi se, da je koncept še posebej namenjen surferjem in ljubiteljem obalnih športov. Kljub izrazito lahki in odprti konstrukciji, za karoserijsko togost poskrbijo vidne ojačitve, masiven prednji in zadnji strešni nosilec ter prečna strešna povezava, z vdelanim napisom MINI. Užitek v vožnji, ki ga obljublja krovni koncern BMW, se pri tem modelu kaže z vgradnjo zmogljivega prisilno polnjenega bencinskega motorja.

 

Galerija: