Mini clubman concept

Ponedeljek, 10 Marec 2014

Mini v Ženevi nakazuje na novi model Clubman s privlačnim konceptom. Mini clubman concept napoveduje novo filozofijo znamke – vstop med avtomobile večjega razreda. 6-vratni clumban je kar 26 centimetrov daljši in 17 širši od aktualnega minija clubmana.


Mini je svoje novo smernice napovedal s konceptom Mini Clubman, ki nakazuje prehod v kompaktni segment vozil

Mini clubman concept ima šest vrat (dvojna krilna prtljažna) ter pet sedežev. V dolžino meri kar 4,22 metra, v širino 1,84, v višino pa 1,45 metra. Oblika je zasnovana v značilno Minijevem slogu, z elipsastimi lučmi, veliko heksagonalno kromirano masko, poravnanimi boki in streho, kratkimi previsi ter navidezno povsem zastekljeno potniško kabino, ki je podčrtana s kromirano letvijo. Nezmotljiv element na zadku pa so krilna vrata, ki se odpirajo skupaj s spojlerjem in podolgovatimi lučmi.

Prednje reže, zadnji difuzor, reže za kolesi in strešni spojler, z zavorno lučko v slogu F1, poudarjajo dinamičen značaj in skrb za dobro aerodinamiko. Nosilca ogledal sta zanimivo vpeta na mesto, kjer se nahajata smerokazalca. Intenzivna rdeča barva karoserije Berry Red in siva streha v odtenku Blade, pa ustvarjata elegantno kombinacijo, ki jo dopolnjujejo 19-palčna dvobarvna platišča.


Tako zunaj kot znotraj je mini clubman concept zelo stilsko in dovršeno oblikovan

Pod bogato zastekljeno streho se nahaja elegantno usklajena potniška kabina, katere kombinacija materialov in barv nakazuje na visoko kakovost in klasično eleganco. Tudi na novem konceptu je ohranjena tradicionalna tematika okroglih in elipsastih elementov. Sredinski merilnik je nadomeščen z okroglim zaslonom na dotik, katerega izpis se prilagaja izbrani temi ali situaciji na cesti. Pred voznikom sta nameščena dva elegantna okrogla digitalna merilnika. V notranjosti je precej pozornosti posvečene tudi okrasni osvetlitvi in praktični uporabnosti odlagališč ter prtljažnika z dvojnim dnom.

Poanta novega clubmana bo vstop v višji razred tako glede zunanjih dimenzij kot bistvenega povečanja potniškega prostora. Črno-rdeče-modra barvna kombinacija je dopolnjena s kakovostnim naborom materialov – tremi različnimi vrstami usnja, porcelanasto belimi površinami in dekoracijami s srebrno patino. Ljubezen do detajlov izražajo kontrastni šivi, gumbki z reliefom britanske zastave, izvezeni napisi in prozorne površine. Črna usnjena vrhnja površina armaturne plošče deluje, kot bi lebdela nad črnim zadaj osvetljenim pasom, ki je popestren s stopnjujočo dekoracijo rdečih rombov.

Aleksander Praper

Galerija