Mini coupe, slovenska predstavitev

Sreda, 16 November 2011
Pred več kot pol stoletja se je rodil avtomobil, ki je z imenom bojda navdahnil celo mini krila. Čeprav je bil mini, je s časom pridobil velik ugled. Dovolj velik, da je tudi v 21. stoletju njegova druga reinkarnacija zgodba o uspehu. Uspeha pa se nihče ne brani, zato so ga pri BMW-ju, ki je lastnik blagovne znamke Mini, želeli razmnožiti. Tako je te dni v Slovenijo pripeljala že peta karoserijska izvedba novega minija. Čeprav je brez neposrednega zgodovinskega predhodnika, naj bi mni coupe še potenciral športni značaj te britanske ikone.

Mini coupe nedvomno izstopa od svojih bratov. Res ni črna ovca, je pa vsaj bolj mišičasta ovca, s čelado na glavi. 3,7 metra dolgi trup minija coupe je namreč enak kot pri »klasičnem« miniju, z izjemo kromiranih obrob v prednjih režah. Bistvena je sprememba zgornjega dela. Ta se s kupulasto obliko strehe in nenavadnimi linijami zgleduje po videzu čelad ali baseball kap. Precej bolj, kot 6 milimetrov razlike v dolžini karoserije, je opaziti 52 milimetrov manjšo višino. Kupejevski videz poudarjajo položna stekla in stopnička na zadku. Vanjo je vgrajen pomični spojler, ki se samodejno vzdigne pri hitrostih nad 80 km/h in pospravi pod 60 km/h, lahko pa ga sprožimo tudi s pritiskom na gumb Da bi bila agresivnost minija coupeja res poudarjena, so streho, obarvano v kontrastno barvo (rdeča je rezervirana za izvedbo John Cooper Works), zaključili z velikim spojlerjem. Dve doplačilni vzdolžni črti sta na strehi v barvi karoserije, na karoseriji pa v barvi strehe.

Prvi dvosedežnik v družini Mini kljub nizki strehi, po zaslugi vzdolžnih vdolbin v stropu, v notranjosti ponuja dovolj prostora za dva. Sicer se oblikovalci minija coupe niso spuščali v bistvene spremembe - na sredini še vedno kraljuje velik merilnik hitrosti, tiste, ki se prvič srečajo z minijem, pa navdušujejo zanimiva klecna stikala. Zaradi nizke strehe in temnega stropa se zdi potniški prostor utesnjen, a počutje je pristno športno. Precej bolje se prostorsko godi prtljagi. Prostor v zadku minija coupe namreč meri 280 litrov, kar je več kot pri ostalih izvedbah, z izjemo večjega countrymana. Poleg odlagališč za sedežema, so predvideli še  luknjo v prtljažnik - za prevoz daljših predmetov.Motorji v miniju coupe izhajajo iz že znane ponudbe, vendar ne bo moč naročiti osnovnega bencinca (mini one) ter osnovnega dizla (mini D). V mini coupe je vgrajen 1,6-litrski bencinec z 90 kW (122 KM) in največjim navorom 160 Nm, pri 4250 vrtljajih. Močnejši mini coupe cooper S iz enake prostornine, s pomočjo turbinskega polnilnika, pridela 135 kW (184 KM), oziroma 240 Nm navora med 1600 in 5000 vrtljaji. Najmočnejši bencinski mini coupe nosi oznako John Cooper Works. Njegov 1,6-litrski motor premore kar 155 kW (211 KM) ter 260 Nm največjega navora med 1850 in 5600 vrtljaji. Varčnim kupcem je namenjen mini coupe SD, z 2-litrskim dizlom, ki doseže 105 kW (143 KM) ter 305 Nm navora med 1750 in 2700 vrtljaji. Vsi motorji so serijsko združeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, za doplačilo pa je moč naročiti 6-stopenjsko avtomatiko (razen za mini John Cooper Works). Voznika k nižji porabi serijsko vzpodbuja indikator izbire prestave, energijo pa prihrani tudi sistem regeneracije zavorne energije.

Kot ostali bratje iz družine Mini je tudi mini coupe avtomobil za uživanje. Njegovo težišče je še nižje, podvozje trše. Dodatno ojačana karoserija in neposredni krmilni mehanizem pomenijo še več užitka, oziroma občutka, ki spominja na ubogljivost go-karta. V serijsko opremo minija coupeja so zajete štiri zračne blazine, DSC, električni pomik ogledal in stekel v vratih, radio s cd/mp3 predvajalnikom, parkirni senzorji na zadnjem delu, samodejno pomični spojler, 15-palčna lita platišča ter klimatska naprava (z izjemo osnovne izvedbe). Mini coupe ponuja številna doplačila in možnosti individualizacije videza. Infotainment sistem Mini connected se upravlja s pomočjo majhnega joysticka, podatke pa izpisuje na 6,5-palčnem prikazovalniku, v sredini merilnika hitrosti. Če telefon dovoljuje, so na voljo številne aplikacije in možnosti povezljivosti. Za glasbene užitke pa lahko poskrbi avdio sistem Harman Kardon, z desetimi zvočniki.Mini coupe se je v Sloveniji mudil že poleti, ko se je odvijala nagradna igra in so lahko navdušenci preko Facebooka tekmovali v osvajanju privlačne »mini bejbe«. Ta se je v Ljubljano pripeljala z minijem coupe, čeprav pri zastopniku trdijo, da je ta model izraziti mačo in bodo kupci predvsem moški. Da bodo lahko tudi v praksi izpeljali osvajanje, kot v nagradni igri, bodo rabili vsaj 21.350 €, kolikor stane osnovni bencinski model Mini Cooper Coupe. Močnejši Cooper S je dražji za 4400 €, dizel SD pa za 5400 €. Najbolj debelo denarnico zahteva brutalni mini coupe John Cooper Works, za katerega je treba odšteti 32.450 €. Glede na to, da gre za nišni model, so prodajne številke za Slovenijo predvidoma majhne in še povsem odprte.

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiranju: Peter Mavrič

Galerija