Novi mini - četrta generacija

Sreda, 20 November 2013

Znamka Mini predstavlja četrto generacijo modela Mini. Medtem, ko je originalni mini s posodobitvami vztrajal kar štiri desetletja, pod okriljem znamke BMW in zaradi hitrega napredka elektronike, doživljamo že tretjo generacijo v zgolj 12 letih. Pri Miniju pravijo, da novi model vozne užitke in občutek vodljivosti vzdiguje še nivo višje, saj je lažji, ima izboljšano podvozje, nove turbomotorje in povečano ponudbo naprednih tehnologij.


Četrta generacija minija je krepko večja, a hkrati lažja. Luči so večje, prednji del daljši, boki višji, stekla pa manjša

Po nekaj privlačnih konceptih je Mini predstavil tudi serijski model, ki nadaljuje dolgo tradicijo znamke. Novi mini v dolžino meri 3821 mm(+ 98 mm), v širino 1727 mm (+ 44 mm) in višino 141 mm (+ 7 mm). Za 28 mm so podaljšali tudi medosno razdaljo (na 2495 mm) in krepko razširili koloteke. Opazna je precej povišana bočna linija, stekla so bistveno manjša, prednji del pa vidno daljši. S pomočjo ravnega dna in variabilnih rež maske so uspeli doseči odlično aerodinamiko pri osnovnih dveh modelih: Cd = 0,28. Nove prednje in zadnje luči so opazno večje, a še vedno imajo zajetno kromirano obrobo. Za doplačilo bodo na voljo LED zadnje luči in LED prednje luči s prilagodljivim snopom. Tudi tokrat ima mini na prednjem delu veliko masko, spodnji del karoserije in odprtino blatnikov pa obroblja temna plastika. Kupci bodo lahko izbirali pet barv in kontrastno streho (brez doplačila), platišča pa bodo merila od 15 do 18 palcev.

Povečanje zunanjih dimenzij je povzročilo tudi pridobitev notranjega prostora na vseh štirih sedežih. Dizajn slednjih je zasnovan na novo, večji so pomiki prednjih, zadnja pa imata daljšo sedalno površino.Za 51 litrov so povečali še prtljažni prostor – na 211 litrov. A bolj kot ti dimenzijski prirastki so opazne optične spremembe – merilnika hitrosti in vrtljajev ter osnovne informacije so prestavili pred voznika. Orjaški okrogli instrument sicer ostaja na sredini, a tokrat je pridobil LED obrobo in je uporabljen kot prikazovalnik za multimedijo, s serijskim 4-vrstičnim TFT ekranom ali opcijskim 8,8-palčnim barvnim ekranom. Navigacija, telefon, zabavne funkcije in nastavitve vozila se upravljajo s pomočjo stikal na sredinski konzoli – po zgledu na BMW-jev iDrive.


V notranjosti novi mini ostaja zvest krogom, a merilnike so pomaknili pred voznika, na sredino pa namestili ekran

Pod podaljšan prednji del bo Mini vgrajeval novo generacijo motorjev s TwinPower Turbo tehnologijo. Na začetku bodo na voljo tri različice: Mini Cooper, z 1,5-litrskim 3-valjnim motorjem, pridela 100 kW (136 KM), Mini Cooper S, z 2-litrskim 4-valjnikom, premore 141 kW (192 KM), ter Mini Cooper D, z 1,5-litrskim 3-valjnim dizlom in največjo močjo 85 kW (115 KM). Cooper bo dosegel 210 km/h in do 100 km/h pospešil v 7,9 sekunde, Cooper S bo 25 km/h hitrejši in bo do 100 km/h pospešil 1,1 sekunde prej, Cooper D pa bo dosegel 205 km/h in do 100 km/h pospešil v 9,2 sekunde. Serijsko bodo motorji povezani s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, opcijsko pa s 6-stopenjskim avtomatikom ali športnim avtomatskim menjalnikom. Največji preskok pri zmogljivostih je naredil mini cooper, ki mu turbo trivaljnik omogoča za 2,7 sekunde boljši pospešek in 27 % ugodnejšo povprečno porabo. Najbolj varčen pa je seveda cooper D, ki naj bi porabil le 3,5 – 3,6 litra goriva ter v ozračje izpustil 92 – 95 g/km CO2.

Novi mini se naj bi pohvalil s še bolj neposrednim občutkom upravljanja vozila. Ima na novo razvito podvozje, bolj togo karoserijo in manjšo maso. Od hitrosti odvisna servo podpora volana je vgrajena serijsko, enako tudi DSC, DTC in elektronska zapora diferenciala. Podvozje modela Cooper S je še bolj dinamično nastavljeno, med opcijami pa bo prvič možno izbrati tudi dinamično uravnavanje blažilcev. Novost je tudi izbira voznih režimov – poleg serijske srednje nastavitve še opcijskih Sport in Green, ki vplivata na delovanje krmilnega mehanizma, pedalke plina, samodejnega menjalnika ter elektronsko uravnavanega blaženja.


Čeprav bo novi mini pridobil nove turbo trivaljne motorje, naj bi dosegel ugodnejšo porabo in boljše zmogljivosti

V serijsko varnostno opremo bo sodilo šest zračnih blazin, indikator tlaka v pnevmatikah ter delno aktivni motorni pokrov. Krepko povečana je ponudba asistenčnih sistemov in dodatkov – od projekcijskega prikaza podatkov (head-up), preko aktivnega tempomata, opozorilnika na možnost naleta z zaznavanjem vozil in pešcev (z delno funkcijo samodejnega zaviranja), samodejnega uravnavanja dolžine snopa žarometov, prepoznavanja znakov pa do parkirne asistence in vzvratne kamere. Novo zasnovan informacijsko-zabavni sistem Mini Connected omogoča nove funkcije klica v sili in telefonskih storitev ter kopico funkcij preko različnih aplikacij. Individualizem pa bodo lahko poudarili notranji in zunanji dodatki ter nalepke.
 

Aleksander Praper

Galerija