Mini countryman

Petek, 24 September 2010
18. septembra je Mini na slovenski trg poslal svoj najnovejši in največji model z imenom Countryman. To je prvi Minijev model, ki ima štiri vrata in sistem štirikolesnega pogona, imenovan ALL4. Čeprav je mini countryman značilen predstavnik te znamke, je tako oblikovno kot tehnično zasnovan na novo.Z različico Countryman je mini zarasel in meri  v dolžino, 4,1 metra  v širino 1,79 in v višino  1,56 metra. Njegov prtljažnik meri 350 litrov. Na zunaj je tudi Countryman ostal nezgrešljiv Mini. Značilna je visoka okenska linija in steklena pomična streha. Za večjo prostornost so kolesa postavljena na vogale karoserije, za lažjo vožnjo po terenu pa je oddaljenost vozila od tal večja za 10 mm. Spremenjena je strešna linija z letvami, prav tako je spremenjena heksagonalna rešetka hladilnika. Prednji žarometi so izraziti in vgrajeni v pokrov motorja. Celoten prednji del vozila je bolj pokončen in varnejši pri morebitnih trkih s pešci. Prepoznavne so luči na zadku, ki ga krasita tudi dve izpušni cevi. Blatniki so širši in poudarijo robustno in terensko naravo vozila.

Večja ni le karoserija minija countryman, tudi položaj voznika v tem vozilu je višji, kar izboljšuje pregled nad cesto. Zadnja klop ima možnost vzdolžnega pomika za 130 mm, naslonjala pa se zlagajo v razmerju 40:20:40 v ravno dno, ki poveča nakladalni prostor prtljažnika na največ 1170 litrov. Notranje vratne obloge so dobile obliko elipse, nov je sistem MINI Centre Rail. Pri naročilu opreme s štirimi samostojnimi sedeži je namesto običajne sredinske konzole vgrajeno sredinsko vodilo v obliki črke U, ki je po sredini speljano od sprednjega do zadnjega dela notranjosti modela Countryman. Rešitev odpira povsem nove, individualne možnosti za namestitev različnih odlagalnih predalov, držal za pijačo, polnilnikov za baterije, glasbenih predvajalnikov, mobilnih telefonov in drugih dodatkov. Clip-in sistem omogoča poljubno razmestitev teh dodatkov na sredinski konzoli.


Serija vozil Countryman bo vključevala tri bencinske modele (MINI One, Cooper in Cooper S), dva dizelska modela (MINI One D in Cooper D) in dva ALL4, modela s sistemom štirikolesnega pogona (Cooper D ALL4 in Cooper S ALL4). Vsako izmed novih vozil je opremljeno s povsem novo generacijo pogonskih agregatov. Bencinski motorji so na voljo z novimi 1,6-litrskimi štirivaljniki in imajo vgrajen prilagodljiv sistem krmiljenja ventilov (VVT). Dizelske modele poganja celovito prenovljen 1,6-litrski štirivaljnik proizvajalca BMW. Nov motor z oznako N47 je na voljo s turbinskim polnjenjem. Lahki motorji z aluminijastim ohišjem uporabljajo sistem neposrednega vbrizgavanja dizelskega goriva preko skupnega voda in turbopolnilnik s spremenljivo geometrijo turbine. Vsi motorji modela Countryman izpolnjujejo emisijski standard Evro 5.

Mini countryman želi prispevati svoj delež tudi k varovanju okolja. Tako imajo vsi modeli med standardno opremo regeneracijo energije pri zaviranju, kar pomeni, da se med zaviranjem polni akumulator. Nadalje imajo avtomobili z ročnim menjalnikom tudi funkcijo start/stop, ki izključi motor pri vsakem postanku. Avtomobil vozniku tudi sugerira, kaj naj prestavi v višjo ali nižjo prestavo, da bi bila vožnja kar najbolj ekonomična. Tudi Minijev štirikolesni pogon ni aktiven ves čas vožnje. Pri vožnji v običajnih cestnih razmerah sta gnani le prednji kolesi. Če pa senzorika zazna zdrs prednjih koles, prenese elektromagnetna sklopka pogon na zadnji kolesni par.


Galerija
Peter Mavrič
Foto: Ziga Intihar