Elegantna mazda vision coupe je prejela nagrado za najlepši koncept leta

Sreda, 31 Januar 2018

Na 33. Mednarodnem avtomobilskem festivalu (Festival Automobile International), ki te dni poteka v Parizu, je Mazda prejela priznanje za najlepši koncept leta 2017. Laskavi naziv si je zaslužil elegantni vision coupe, ki so ga predstavili oktobra, na salonu v Tokiu.

Strokovna žirija, ki vključuje avtomobilske strokovnjake, strokovnjake avto-moto športa, modne oblikovalce in arhitekte, je izbirala med desetimi koncepti, predstavljenimi lansko leto. Za mazdo vision coupe so se uvrstili (po abecednem redu) Audi Aicon, BMW i Vision Dynamics, Kia Proceed Concept, Lamborghini Terzo Millennio, Mercedes-Benz AMG GT Concept, Mercedes-AMG Project One, Vision Mercedes Maybach 6 Cabriolet, Nissan Vmotion in Peugeot Instinct.

Mazda vision coupe, podobno kot pred dvema letoma koncept Mazda RX-vision, predstavlja vizijo oblikovne prihodnosti znamke in tudi RX-vision je bil prejemnik cenjene nagrade. Čeprav ime (v slogu zavajujočih poimeniovanj nemških avtomobilov) namiguje na kupe, je nagrajeni koncept v resnici štirivratna limuzina, s kabino potisnjeno proti zadku in dolgim prednjim delom, kar ji daje vizualne značilnosti velikih elegantnih kupejev s padajočim zadkom.

Nagrado je skupaj z ekipo oblikovalcev prevzel Ikuo Maeda, globalni Mazdin direktor oblikovanja. Ob prevzemu je poudaril, da je počaščen ob prejemu že druge nagrade v treh letih. Vision coupe naj bi nakazovala naslednji korak Mazdinega "kodo designa" skozi delikatno japonsko estetiko, ki nakazuje občutek gibanja. Z imenom pa so se poklonili preko pol stoletja dolgi tradiciji elegantnih Mazdinih kupejev, kot je bila na primer Mazda Luce Rotary.

Aleksander Praper

Galerija