Daimler in zveza Renault-Nissan bosta razširila sodelovanje

Torek, 07 April 2015

Nedavni napovedi, da bo Mercedes-Benz razvil svojega prvega pick-upa, tokrat dodajamo še več informacij. Picku-up bo namreč plod sodelovanja Zveze Renault-Nissan in Daimler AG. Deloma bo temeljil na Nissanovem uspešnem pick-upu Navara.

Pick-up za Mercedes-Benz bo imel deloma enako arhitekturno zasnovo kot pick-upNissan NP300 Navara, a ga bodo zasnovali in oblikovali pri Daimlerju, tako da bo ustrezal specifičnim potrebam njihovih strank. Poltovornjak bo imel vse značilne lastnosti znamke Mercedes Benz. Pick-up bo imel dvojno kabino in bo namenjen za tako osebno rabo kot komercialne stranke. Primarni ciljni trgi bodo Evropa, Avstralija, Južna Afrika in Latinska Amerika.

Z vstopom na hitro rastoči segment srednje velikih pick-upov smo naredili pomemben korak na svoji poti globalne rasti. Zahvaljujoč našemu trdnemu partnerstvu z zvezo Renault-Nissan smo lahko drastično znižali čas in stroške, ki ga potrebujemo za vstop v ta ključni segment,” je rekel dr. Dieter Zetsche, predsednik uprave podjetja Daimler AG in vodja Mercedes-Benz Cars.

Nissan je drugi največji proizvajalec pick-upov na svetu, saj jih proizvaja in prodaja že več kot 80 let. Od leta 1933 je bilo uporabljenih več kot 14 milijonov Nissanovih poltovornjakov za prevoz ljudi in tovora, včasih tudi v izjemno težkih pogojih. Junija 2014 so trgu predstavili model NP300 Navara, ki je eden izmed najbolje prodajanih pick-upov na svetu in se trenutno proizvaja na Tajskem ter v Mehiki.

Pri Nissanu in Renaultu že razvijajo enotonski pick-up za Renault, ki ima skupno arhitekturo z nissanom NP300 navara. Novinec, ki bo imel značilen Renaultov videz, je tudi Renaultov prvi enotonski pick-up in bo trgu predstavljen leta 2016. Pridružil se bo novemu poltonskemu pick.-upu, ki ga bo renault pričel prodajati že letos.

Za boljši položaj na globalnem trgu bodo omenjeni enotonski pick-upi Mercedes-Benz, Nissan in Renault za južnoameriške trge proizvedeni pri Nissanu v Renaultovi tovarni v Cordobi v Argentini, za druge trge (vključno s Severno Ameriko) pa v Nissanovi tovarni v Barceloni v Španiji. Proizvodnja v Barceloni se bo začela leta 2017, v Cordobi pa 2018.

Tovarna v Barceloni bo letno proizvedla približno 120.000 vozil za vse tri partnerje, tovarna v Cordobi pa 80.000 vozil.

Ker pri tem projektu sodelujemo z Daimlerjem, si bomo lahko stroške investicije za tovarno v Cordobi razdelili, hkrati pa bomo odprli nove trge v regiji za zvezo Renault-Nissan,“ je rekel Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor družbe Renault-Nissan. „S tem projektom bomo lahko tudi optimizirali zmogljivost proizvodnje v tovarni v Barceloni in izboljšali svojo konkurenčnost v tem pomembnem segmentu.

Skupni projekt za proizvodnjo pick-upov je zadnji mejnik v strateškem partnerstvu med Daimlerjem in zvezo Renault-Nissan, ki bo ta mesec praznovala svojo 5. obletnico obstoja. Strateško sodelovanje med temi tremi podjetji se je začelo 10. aprila 2010. Na začetku je bilo sodelovanje omejeno na zgolj tri projekte, ki so v glavnem ciljali na Evropo, danes pa se je skupni nabor projektov med družbama Renault-Nissan in Daimler več kot štirikratno povečal na 13 projektov v Evropi, Aziji in Severni Ameriki.

Po petih letih sodelovanja med Daimlerjem in zvezo Renault-Nissan lahko obdobje vsekakor ocenim izjemno pozitivno,” pravi Zetsche. „Prepoznali in ustvarili smo veliko skupnih projektov, ki predstavljajo prednost za vse vključene partnerje.”

To sodelovanje je eno izmed najbolj produktivnih v avtomobilski industriji, ki omogoča vsem partnerjem povečati ekonomijo obsega, obenem pa bodo naše znamke in izdelki ohranili svojo prepoznavnost,” je rekel Ghosn. „Zahvaljujoč trdemu delu naših ekip čaka zvezo Renault-Nissan in Daimler dolgoročna in stabilna prihodnost.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič