Konec proizvodnje VW phaetona – steklena manufaktura bo dobila novo poslanstvo

Četrtek, 24 Marec 2016

Volkswagnova tovarna v Dresdnu, kjer so do nedavnega izdelovali model Phaeton, bo dobila novo poslanstvo. 8. aprila bodo to »stekleno manufakturo« po kratki preureditvi odprli z novim namenom - kot izložbeno okno znamke Volkswagen za električno mobilnost in digitalizacijo. Obiskovalci bodo na igriv, interaktiven in informativen način lahko spoznali in doživeli prihodnost mobilnosti.

Pretekli teden se je, po več kot 14 letih, končala proizvodnja Volkswagnovega modela višjega avtomobilskega razreda - Phaetona. Zaposleni so se zbrali za skupno fotografijo z zadnjim izdelanim vozilom – črnim phaetonom 4Motion 4.2 z 246 kW (335 KM).

"Naši zaposleni, odgovorni za izdelavo vozil razreda D v Zwickauu in Dresdnu, so v preteklih 14 letih s phaetonom pokazali, kako dovršena je manufakturna izdelava. To znanje je dobro poznano in cenjeno tudi v drugih tovarnah znamke Volkswagen in koncerna," je povedal prof. dr. Siegfried Fiebig, tiskovni predstavnik poslovodstva družbe Volkswagen Sachsen GmbH.

Predsednik delavskega sveta v Dresdnu Thomas Aehlig je poudaril: "Zaposleni in ta edinstvena tovarna v Dresdnu so si zaslužili, da bo že kmalu pred očmi strank in obiskovalcev spet lahko potekala izdelava vozil najvišje kakovosti. Do takrat se od sodelavk in sodelavcev pričakuje najvišja mera prilagodljivosti pri opravljanju delovnih nalog v drugih tovarnah."

Uprava koncerna in uprava znamke ter skupni delavski svet Volkswagna so se izrekli za ohranitev Steklene manufakture. Preureditvena dela se bodo vsak čas pričela in stalni ekipi delavcev je že zagotovljena zaposlitev. V tovarni v Dresdnu bo še naprej zaposlenih okoli 100 sodelavcev. Ostalih 400 zaposlenih bo prehodno prevzelo ustrezne delovne naloge predvsem v 120 kilometrov oddaljenem Zwickauu, nekateri pa tudi v drugih tovarnah koncerna.

Steklena manufaktura bo tako po preureditveni fazi od začetka aprila naprej odprta za raznovrstne dogodke ter predajo in pripravo vozil.


Opomba uredništva: Čeprav je Volkswagen še v oktobru 2015 napovedal, da bo novega phaetona poganjala elektrika, je že mesec dni za tem spremenil načrte, omejil naložbe in ustavil razvoj nove generacije tega modela. V veliki meri so za to krivi visoki stroški, ki jih bo predvidoma povzročila "afera dizelgate", saj Volkswagnu grozi za več kot 50 milijard tožb, predvsem v ZDA. 


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija