Skupina Volkswagen je sklenila zavezništvo z indijsko Tato

Četrtek, 16 Marec 2017

Potem, ko je koncern PSA kupil Opla, se je Volkswagnu dokaj odkrito za partnerstvo ponujal Sergio Marchionne, predsednik koncerna Fiat Chrysler Automobiles. A Skupina Volkswagen je očitno iskala povsem drugačne povezave in sklenila zavezništvo s Tato, ki jim omogoča dostop do hitro razvijajočega trga Indije.



Matthias Müller, izvršni direktor Volkswagen AG, Bernhard Maier, izvršni direktor Škoda Auto in Günther Butschek, izvršni direktor Tata Motors Ltd., so podpisali memorandum o soglasju, ki bo osnova za raziskovanje dolgoročnega strateškega sodelovanja Skupine Volkswagen in Tate.  Cilj zavezništva je izkoriščanje znanja obeh avtomobilskih proizvajalcev za skupni razvoj avtomobilskih komponent in morda tudi avtomobilskih konceptov.

Projekt bo za Skupino Volkswagen vodila Škoda. Namen Skupine Volkswagen je predvidoma razvoj avtomobilov nižjega cenovnega razreda, predvsem za področje hitro razvijajočih se revnejših trgov, kot je Indija, ki ima številčno velik potencial. Sporazum za Skupino Volkswagen pomeni nadaljevanje uresničevanja strategije »Together – Strategy 2025« (skupaj – strategija 2025), v okviru katere želi ponuditi ustrezne storitve mobilnosti v razvijajočih se državah in tudi drugje po svetu, kar lahko prinese bistveno povečanje prodajnih količin in s tem večje dobičke ter rast podjetij.

Pri Tati se sodelovanja veselijo zaradi želje, da bi bili pripravljeni na digitalizirano prihodnost, kar pomeni uvedbo novih tehnologij in storitev. Tata Motors Ltd je namreč največji indijski proizvajalec avtomobilov- Povrh ima v lasti podjetja razkropljena po Veliki Britaniji, Južni Koreji, Tajski, Južni Afriki in Indoneziji. Tata ima na domačem trgu največji tržni delež pri komercialnih vozilih in enega največjih pri osebnih vozilih. V Indiji imajo tudi skupno podjetje s Fiatom. V okrilje Tate sodita celo prestižni angleški znamki Jaguar in Land Rover.

Aleksander Praper