Volkswagen želi postati vodilni ponudnik električnih vozil

Petek, 13 September 2013

Koncern Volkswagen si je zastavil cilj, da bo na področju električne mobilnosti postal vodilni na svetovnem trgu. "Začenjamo ravno ob pravem času. Elektrificirali bomo modele v vseh avtomobilskih razredih, s čimer bomo imeli vse možnosti, do leta 2018 tudi 'pri elektriki' postanemo številka ena," je pojasnil predsednik Volkswagen AG dr. Martin Winterkorn.

Po mnenju prof. dr. Martina Winterkorna je Volkswagen optimalno pripravljen na novi izziv: "Imamo najširši razpon tehnologij za mobilnost prihodnosti. Od visokoučinkovitih, okolju prijaznih dizelskih in bencinskih motorjev ter motorjev na zemeljski plin do klasičnih hibridov, avtomobilov z izključno električnim pogonom in priključnih (plug-in) hibridov – tako širokega spektra ne pokriva noben drug avtomobilski proizvajalec."

Koncern Volkswagen te dni v Frankfurtu predstavlja električna modela e-up! in e-Golf ter priključna hibrida Audi A3 e-tron in Porsche Panamera S E-Hybrid.

Winterkorn: "Električni avtomobil ne sme biti kompromis na štirih kolesih. Kupce mora prepričati v vseh pogledih." Prijaznost do okolja in vzdržnost sta danes vedno pogosteje prodajni argument številka ena: "Od brezemisijskega mestnega avtomobila preko vsestranskega priključnega hibrida do športne limuzine s trilitrsko porabo: pri nas kupec odloča o tem, koliko 'električnosti' si želi."

Vozila z elektrificiranim pogonom so pomemben temelj pri doseganju ambicioznih ciljev glede varovanja podnebja. Največji tržni potencial imajo priključni hibridi. Zato bo do leta 2014 najprej na voljo skupno 14 modelov različnih koncernskih znamk, ki bodo imeli električni ali hibridni pogon. Pri ustreznem povpraševanju bodo ponudbo lahko razširili na 40 novih modelov. Winterkorn je poudaril, da so poskrbeli za ustrezno tehnično znanje o elektromotorjih in baterijskih sistemih v lastnih tovarnah za izdelavo avtomobilskih komponent, na novo so angažirali 400 vrhunskih strokovnjakov za električne pogonske sisteme ter za novo tehnologijo ustrezno usposobili skoraj 70.000 zaposlenih, ki so odgovorni za razvoj, proizvodnjo in servisiranje. To je bilo največje usposabljanje za področje električnega pogona v panogi.

Koncern Volkswagen letno investira več kot sedem milijard evrov v raziskave in razvoj. Dobršen del tega nameni za razvoj tehnologij in komponent za električno mobilnost – več kot za katerokoli drugo področje.

Ključ do hitre in gospodarne uvedbe električnih avtomobilov na vseh trgih in v vseh avtomobilskih razredih predstavljajo modularni sistemi, ki so bili že vnaprej pripravljeni za montažo električnega pogona. Tovarne v Bratislavi, Puebli, Wolfsburgu, Leipzigu ali Ingolstadtu se sedaj lahko hitro in z majhnimi tveganji prilagajajo aktualnemu povpraševanju. Pri tem so z uporabo preizkušenih komponent zagotovljeni tudi manjša masa in nižji stroški.

Tisti, ki se resnično zaveda svoje odgovornosti do okolja, pa gre po mnenju prof. dr. Martina Winterkorna še korak dlje: "Pri mobilnosti moramo razmišljati celostno in stremeti k višjim ciljem – od proizvodnje energije preko razvoja, izdelave, prodaje, uporabe vozila do recikliranja. Naš cilj je zato tudi, da bi imeli najboljši celostni, sodobni koncept mobilnosti."
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper