Renault arkana

Aleksander Praper Sreda, 29 Avgust 2018

Le nekaj dni je minilo od naše napovedi, da bo Renault predstavil inovativnega križanca imenovanega Arkana. Na željo ruskih kupcev je Renault zasnoval razstavni avtomobil, ki napoveduje bodoči globalni serijski avtomobil C-segmenta, kakršnega doslej še niso imeli v paleti. Tudi predstavili so ga na avtomobilskem salonu v Moskvi. Čeprav so zglede za »coupe-crossover« pobrali pri BMW-ju in Mercedesu, so tega »križanca med kupejem in terencem« vseeno opisali kot kombinacijo elegance limuzine in robustnosti SUV-ja.

Pobuda za razvoj arkane je prišla iz Rusije, zato so ekipe iz Renault Rusija tudi močno sodelovale pri razvoju. Eleganten videz naj bi pričarala visoka bočna linija ter lepo v loku padajoča streha, ki jo s strani dopolnijo kromirani elementi, od zgoraj pa veliko strešno okno. Vtis robustnosti so dosegli s povečano oddaljenostjo od tal, poudarjenimi odprtinami blatnikov in pod njimi 19-palčnimi kolesi. Pri Renaultu ob tem celo omenijo odlične terenske lastnosti in štirikolesni pogon. S strani tako arkana zgleda skladno, a še najmanj impresivno – kot kombilimuzinski talisman »na visokih nogah«. Prednji del ima prijetno tekoče in uravnotežene linije, zadek pa je videti širok in eleganten,a na spodnjem delu že kar preveč okrašen. Za pripadnost znamki poskrbi značilen slog prednjih in zadnjih LED luči.

Vodja Renaultovega oblikovanja, Laurens Van den Acker, je videz opisal takole: »Razstavni avtomobil Arkana je značilen kupe-crossover, z lepim ravnovesjem elegance limuzine in odločnega nastopa SUV-ja. Nanj smo prenesli specifične Renaultove elemente, močno obliko, moč in tudi čutnost s francoskim dotikom.« Če še niste dovolj zmedeni od marketinškega premetavanja teh nekoč dobro definiranih karoserijskih pojmov (kupe, limuzine, terenec …), je najbolje, da preprosto sodite z očmi. Kakršni koli mešanci že so tovrstni avtomobili, Renaultovemu predstavniku težko očitamo, da ni všečen.

Glede na realen videz razstavnega avtomobila Arkana si prihodnje leto lahko bolj ali manj takšen avtomobil obetamo tudi v serijski izvedbi. Renault ga bo ponudil na številnih trgih po svetu. Pričeli bodo z Rusijo, ki je sedaj drugi največji trg Skupine Renault, a do leta 2022 naj bi (tudi ob pomoči arkane) prevzela vodilno mesto. Z ustreznimi prilagoditvami bo sledila prodaja na azijskih tržiščih (kjer bo potekala tudi proizvodnja), sledile pa bodo še druge regije. Če se že veselite, kako boste z bistveno cenejšim avtomobilom zgledali "trendovski" ob BMW-jih in mercedesih, utegnete biti razočarani - Renault trenutno ne načrtuje prodaje v Evropi.

Aleksander Praper