Renault ZOE

Sobota, 24 Marec 2012

Renault je predstavil pred-proizvodnjo fazo električnega vozila imenovanega ZOE. Med razvojem renaulta ZOE so inženirji zaščitili kar 60 patentov in med drugim zagotovili avtonomijo baterij kar 210 kilometrov, po NEDC ciklusu. Prodaja modela ZOE se bo začela že letošnjo jesen, z njo pa Renault napoveduje novo ero masovno proizvedenih električnih vozil, dostopnih vsem.


In kaj nam bo prvo električno mnogoserijsko vozilo ponudilo? Za začetek nam ponudi svež in dinamičen izgled, ki deluje zelo všečno, a kljub temu ne preveč vpadljivo. Na zaobljenem nosu renaulta ZOE najdemo novo obliko maske, ki se nadaljuje v luči, te pa svetijo v LED tehnologiji. Zanimiva je tudi izvedba sredinske opdrtine za zrak, ki je sestavljena iz več cikličnih reber. Renault ZOE svoje baterije polni preko vtičnice nameščene za logotipom vozila. Tudi zadnji konec vozila je zelo posrečen in zanimiv. Prozorne luči, v kombinaciji visokim odbijačem in zaobljenim zadnjim steklom, lepo zaključijo podobo. Prav tako je lepo integriran zadnji strešni spojler.

Zoe v dolžino meri 4.084 milimetrov, v širino 1.730 mm in v višino 1.568 milimetrov. V notranjosti je prostora za pet potnikov in 338 litrov prtljage v prtljažnem prostoru. Potniški prostor renaulta ZOE  odlikujejo tekoče linije, svetle barve in okolju prijazni materiali. Poleg tega bo ZOE v različici ZEN serijsko obsegal tudi paket opreme »Take care by Renault«. Gre za paket, premierno predstavljen pri modelu Lattitude, obsega pa posebne dodatke kot so: integriran razpršilec za vonj, ionizator zraka, sistem za zaznavanje strupenih snovi v zunanjem zraku ter tekstilne prevleke s teflonsko zaščito, za lažje čiščenje.

Omeniti je potrebno tudi popolnoma novi Renaultov R-Link multimedijski sistem, ki je prav tako premierno predstavljen v modelu ZOE. Renault R-Link obsega 7-palčni LCD zaslon na sredinski konzoli, kontrole na volanu in prepoznavanje glasu. Sistem bo omogočal nalaganje aplikacij, podobno kot pri telefonu, kar še dodatno poveča funkcionalnost in prilagodljivost posamezniku. Seveda bodo vozniku v modelu ZOE na voljo tudi navigacija in običajni podatki potovalnega računalnika ter pomoč za zmanjševanje porabe.

Za premikanje renaulta ZOE skrbi električni motor, ki proizvede 65 kW oziroma 89 konjskih moči in zagotovi kar 220 Nm navora. Energijo črpa iz litij-ionske baterije, kapacitete 22 kWh, ki jo je mogoče napolniti v devetih urah (preko običajne 16A vtičnice), oziroma v 30 minutah če jo polnimo preko hitrega načina. Ravno s tem namenom je bil razvit poseben polnilec »Chameleon«, ki je združljiv z vsemi vtičnicami, prenaša pa lahko moči do 43 kW. Polnilec je seveda patentiran s strani Renaulta, prav tako pa napoveduje prihod novih, hitrejših polnilnih postaj, ki bodo tudi bolj učinkovite.

Zoe ima vgrajenih kar nekaj zanimivih rešitev. Za zmanjševanje porabe že v osnovi poskrbijo posebne Michelinove energyTM E-V pnevmatike, z nizkim kotalnim uporom, ki jih je Michelin razvijal štiri leta v sodelovanju z Renaultom. Premierno so predstavljene ravno na modelu ZOE. Te pnevmatike bodo nameščene tudi na serijskem modelu ZOE. Zanimiva je tudi opcija prednastavljanja klimatske naprave, ki zrak ohranja na želeni temperaturi že med polnjenjem vozila. Ker je ZOE električno vozilo, ki ne proizvaja glasnega zvoka, je Renault, zavoljo varnosti peščcev, vgradil sistem »Voice Z.E.«. To lahko ob pritisku na gumb proizvede tri različne zvoke vozila. Sistem deluje le do hitrosti 30 km/h.

Tako kot je bilo že omenjeno, bo ZOE na voljo že letošnjo pomlad. Renault je 6. marca v enajstih evropskih državah že pričel pobirati prednaročila.Največji adut električnega modela ZOE pa bo zagotovo cena (v primerjavi z ostalimi električnimi vozili). Cena v Švici, brez subvancij, znaša  18.900 €, v Franciji (s 5000 € subvencij) pa 15.700 €. K temu bo potrebno prišteti še stroške najema baterij. Te bodo na mesec stale od 79 € dalje, za 3-letni najem, pri letni omejitvi na 12.500 kilometrov. V najem bo vključena tudi asistenca, ki krije pomoč pri izpraznjeni bateriji.

Jože Novak

Galerija