Renault clio RS Akrapovič edition

Nedelja, 22 April 2012

Slovenci, po zaslugi Revoza, dojemamo Renault kot najbolj »domačo« znamko. Poslej bo k temu pojmovanju še dodatno prispevalo sodelovanje podjetij Renault Nissan Slovenija, d. o. o. in Akrapovič, d. d. Sad naveze je najbolj športen clio RS, ki se ponaša z bogato opremo, ekskluzivno omejeno količino in zvokom, ki ga znajo oblikovati le v delavnicah zaznamovanih z rdečim škorpijonom.


Renault clio RS, v izvedbi Akrapovič edition, ne želi biti cestni kričač ali izrazito izstopajoč nastopač brutalni malček. Zato je njegova podoba bolj diskretna, kot v primeru značilne rumene RS barve, karšno je imel naš testni clio RS. Clio RS Akrapovič edition namreč stavi na črno-belo kombinacijo, z dodatkom Akrapovičeve rdečine. Beli karoseriji so v kontrast izrazito črn prednji del, črna platišča in črna streha. Na njej izstopa velik Akrapovičev logotip – rdeči škorpijon. Čeprav so zadki avtomobilov pogosto manj atraktivni kot prednji deli, je v primeru omejene serije obratno – na vsako stran zajetnega difuzorja sta vdelana dva zajetna okrogla zaključka izpušnih cevi, ročno izdelana iz karbona in zaznamovana z napisom Akrapovič. Na prtljažnih vratih pa si lahko na karbonski ploščici celo preberete katero zaporedno številko nosi clio RS Akrapovič edition, ki stoji pred vami.

Izpušni sistem svetovno priznanega podjetja Akrapovič je torej bistvo omejene serije. Pa čeprav se temna barva karbona precej neopazno zlije s samim difuzorjem, v katerega sta vstavka vdelana z milimetrsko natančnostjo, bo clia Akrapovič edition težko zgrešiti, saj ga bo izdal specifičen, globok zvok. Razvojni inženirji pri Akrapoviču so s pomočjo računalniških orodij razvili športni izpušni sistem z optimiziranim pretokom plinov. Sestavljata ga dva dušilca in cevi, izdelan je iz kakovostnega nerjavnega jekla, zaključen s karbonskimi izhodi in kar 4 kilograme lažji od originalnega. Namestitev omenjenega homologiranega izpušnega sistema je renaultu cliu RS povečala moč za 2 »konja« pri 5,530 vrtljajih, navor pa za 4 Nm pri 4,200 vrtljajih.

Iz seznama dodatne opreme clio RS Akrapovič edition vsebuje še Cup športno podvozje, dirkaške občutke podkrepijo Recarovi športni sedeži (škoda, da niso usklajeni z belo barvo), vozniku pa podatke o njegovi vožnji sporoča RS Monitor (temperatura olja, zavorna moč, navor in moč motorja, diagram »GG« - prikazuje prečne in vzdolžne pospeške, štoparica s spominom, podatki o dosežkih s samodejnim pomnjenjem najboljših doseženih časov pri pospeševanju z mesta na 400 metrov in z mesta do 100 km na uro). Tudi v notranjosti je nameščena karbonska ploščica, ki razkrije zaporedno številko vozila. Na pragova so namestili posebni letvi iz titana, škorpijona pa so vgravirali v aluminijasto glavo prestavne ročice.

Posebna serija Renault Clio RS Akrapovič Edition, je omejena na 20 vozil. V primerjavi s serijskim cliom RS vsebuje za približno 4000 € dodatne opreme, cena pa znaša 21.000 €, kar pomeni približno 2000 € prihranka.

Podjetje Akrapovič d.d., ki ga je pred enaindvajsetimi leti v Sloveniji ustanovil nekdanji motociklistični dirkač Igor Akrapovič, se je razvilo v ugledno mednarodno podjetje za proizvodnjo vrhunskih izpušnih sistemov za motocikle in športne avtomobile. Zaposluje več kot 500 ljudi, svoje izdelke pa prodaja v več kot šestdesetih državah sveta. Ponaša se tudi s vrhunskimi znanji proizvodnje izdelkov iz ogljikovih vlaken in inovativne uporabe titana. Akrapovičevi izpušni sistemi so znani po boljši zmogljivosti, nižji teži, trpežnosti in zvoku. Do današnjega dne je z njimi naslove prvakov osvojilo že 64 dirkačev. Med uspehe družba šteje tudi zmagi na sloviti dirki 24 ur Le Mansa.


Aleksander Praper

Galerija