Renault megane R.S. - napoved

Sobota, 10 Junij 2017

Renault je po predhodni napovedi na dirki F1 v Monacu sedaj razkril še dodatne podatke o novem meganu R.S. Najbolj športnega cestnega renaulta bodo ponujali z dvema menjalnikoma, dvema podvozjema, serijski pa bo štirikolesni volan.

Renault bo novega megana R.S. na željo kupcev prodajal z ročnim menjalnikom ali samodejnim z dvojno sklopko. Na izbiro bosta tudi dve izvedbi podvozja – Sport in Cup. Sport združuje odlične zmogljivosti z udobjem za vsakdanje vožnje, Cup pa zagotavlja ultimativne športne lastnosti, primerne tudi za uporabo na dirkališčih. Megane R.S. bo tudi prvi v segmentu s štirikolesnim krmiljenjem 4CONTROL. Ta vozniku zagotavlja večjo okretnost in natančnost ter boljšo stabilnost pri visokih hitrostih s tem, da elektromagnetni aktuator na zadnji premi krmili zadnji kolesi.

Od predstavitve prvega mégana R.S. leta 2004 je namen tega modela ostal nespremenjen - utelešal naj bi strast do avtomobilskega športa in ponudil dirkaško tehnologijo cenovno dosegljivo za kar najširši krog ljudi. Strokovnjaki Renault Sport so v novega mégana R.S. prenesli izkušnje iz Formule 1, da bi zagotovili športno kombinacijo aerodinamičnosti, zanesljivosti, lege na cesti in zmogljivosti. Karoserija v kombinaciji rumene in črne barve se zgleduje po novi podobi znamke Renault Sport in poudarja odločne, športne poteze novega modela.

Le kaj bi lahko danes imelo večji simbolen pomen za predstavitev novega športnega avtomobila kot je 40. obletnica Renaulta v formuli 1,” je dejal Patrice Ratti, generalni direktor Renault Sport Cars. “Naš cilj je, da novi mégane R.S. postavi nova merila za kompaktne športne avtomobile! Da bi zadovoljili želje naših kupcev, bomo ponudili dva menjalnika: ročnega in samodejnega z dvojno sklopko EDC,” je dodal Patrice Ratti.

Renault je izkoristil dirko Formule 1 v Monaku in pokazal zakrinkanega bodočega megana R.S, ki ga je po sloviti ulični stezi zapeljal Nico Hülkenberg. Dirkač formule 1 je izrazil navdušenje nad novim avtomobilom: “Kar zadeva zmogljivosti so pri Renault Sport izvrstno opravili svoje delo. Novi mégane R.S. sem imel priložnost preskusiti že med razvojem in že od prvega preskusnega kroga me je prevzela odličnost podvozja. Vožnja z njim po sloviti ulični stezi Monaka je bila čisti užitek!

Novi mégane R.S. bo uradno svetovno premiero doživel 12. septembra, na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, prodaja pa bo stekla v prvem četrtletju leta 2018.

Aleksander Praper

Video s predpremiere v Monacu (od 7:40 dalje)