Renault clio IV

Sreda, 04 Julij 2012

Od predstavljene prve generacije clia je minilo že dobrih 22 let. V tem času pa je bilo prodanih spoštovanja vrednih 11.500.000 primerkov, v kar 115 državah po celem svetu. Renault je sedaj predstavil najnovejšo, četrto generacijo priljubljenega malčka, s katero si obetajo nadaljevanja uspešne zgodbe modela Clio.


Nova generacija renaulta clia je videti krepko bolj dinamična in odrasla kot dosedanje

Novi renault clio izstopa s podobo sprednjega dela, ki se ponaša z velikim Renaultovim logotipom na sijajni črni podlagi, spominja pa nas na konceptno vozilo DeZir. Nos je poudarjen tudi z žarometi ter detajli iz kroma, pod katerimi so diskretno nameščene LED dnevne luči. Iz boka clio deluje večje od predhodnika, oblikovalci so zadnji par vrat uspešno prikrili tudi z zadnjo kljuko, ki je integrirana v  C- stebriček. Zadna blatnika novega clia sta široka, skupaj z dvigajočo se linijo stekel in izrazito letvijo na spodnjem delu vozila, pa poskrbita za zanimiv in svež videz. Zadek Renaultovega novinca nas nekoliko spomni na večjega brata Megana, kljub vsemu pa je posrečen in lepo zaključi celoten videz vozila, čeprav so luči precej netipične za to znamko. Bolj tipična bo posebna rdeča barva, ki jo bo novi clio podedoval po privlačnem konceptnem DeZiru.

Novi renault clio je bil zamišljen kot skulptura, ki vzbuja čutnost in hrepenenje. Njegove oblike po vzoru mišic izražajo dinamičnost, ki jo je izžarevala že oblikovalska študija DeZir. Nobenih izstopajočih in agresivnih kotov, le bujne obline, ki vzbujajo željo, da bi stopil k njemu in ga božal,” je obliko razložil Laurens van den Acker (podpredsednik Renaulta za oblikovanje).

Tudi notranjost novega renaulta clia je bila deležna temeljitega oblikovalskega dela in jo odlikuje svež videz  ter preglednost upravljalnih elementov. Še posebej privlačnen je dizajn instrumentne plošče, z izpostavljenimi obrobami merilnikov. Velik pomen so pri Renaultu dali tudi možnosti poosebljanja vozila. Tako si bo morebiten kupec sam določil barvo sprednje maske, sprednjih in zadnjih letev na vratih, ročic v notranjosti ter obrob odprtin za ventilacijo. V primeru nakupa najnovejšega Renaultovega multimedijskega sistema R-Link, pa bo na sredinski konzoli novega clia kraljeval tudi velik 7-palčni zaslon na dotik.


Notranjost clia nove generacije deluje že na pogled bolj odrasla, elegantna in hkrati dekorativna

Novi renault clio bo sprva na voljo s tremi motorji. Prvi je varčni TCe90 - trivaljni bencinski agregat nazivne prostornine 899 ccm, podprt s turbinskim polnilnikom. Proizvede 67 kW (90 KM) moči in 135 Nm navora, navedena pa je povprečna poraba 3,6 litra na 100 prevoženih kilometrov. Drugi motor je TCe120 - 1,2-litrski turbo bencinar. Razvije 90 kW (120 KM) in 190 Nm navora, na voljo pa bo s 6-stopenjskim EDC menjalnikom z dvojno sklopko. Tretja možnost pa je 1,5-litrski turbo dizelski agregat dCi90, ki razvije 67 kW (90 KM) moči in 220 Nm navora.

Prej omenjeni Renaultov sistem R-Link je multimedijski sistem, (temelječ na vgrajenem tabličnem računaalniku), ki poleg navigacije TomTom vsebuje tudi vrsto aplikacij, katere lahko po vzoru današnjih pametnih mobilnih telefonov snamemo kar iz spleta, preko Renaultove trgovine My Renault. Novi clio bo na voljo tudi s posebnim ozvočenjem Renault Bass Reflex, katerega odlikuje izjemen volumen zvoka, avtoradio pa bo omogočal predvajanje glasbe iz vašega telefona kar preko Bluetooth tehnologije. Med številnimi aplikacijami je tudi Renault R-Sound Effect, ki omogoča prilagoditev zvoka v novem cliu tako, da lahko v notranjosti simulira šest različnih zvočnih slik motorja, usklajenih s trenutnim odvijanjem vožnje (hitrost, pospeševaje,...).


Renault clio četrte generacije ima krepko poudarjene blatnike, in pragova ter izrazito položno vetrobransko steklo

Novega clia bo Renault proizvajal v Franciji (Flins) in Turčiji (Bursa). Za točne cene in datume začetka prodaje pa bo treba še nekoliko počakati.

Jože Novak

Galerija