Renault twizy

Četrtek, 07 Oktober 2010
Renault je predstavil končno izvedbo nenavadnega električnega malčka, ki mu bi lahko rekli križanec med skuterjem in mestnim avtomobilom. Navihano ime Twizy se zrcali tudi v zanimivi in simpatični obliki.Z  nenavadnim križancem namerava Renault prepričati kupce, ki se veliko gibljejo po natrpanih mestih, saj twizy napram avtomobilom obljublja bistveno boljšo okretnost, lažja parkiranja in predvsem – nižje stroške. Električni twizy meri v dolžino le 2,34 metra, v širino 1,19 in v višino 1,46 metra. Oblikovno zelo originalno zasnovani dvosed pritegne s kombinacijo različnih materialov in struktur ter kabino z videzom nekakšnega odprtega kokona. 13-palčna kolesa (spredaj široka 125, zadaj pa 145 milimetrov) so ločena od trupa vozila in pokrita z blatniki po zgledu motociklov.

Mladostno in preprosto oblikovana notranjost predvideva sedenje dveh potnikov drug za drugim. Armaturna plošča je poenostavljena in prikazuje le najbolj pomembne podatke, ki so seveda prilagojeni potrebam vozila na električni pogon. Glede na to, da je twizzy v osnovi brez vrat, je oblazinjenje odporno na vlago, volanski drog in ročna zavora pa se lahko  zakleneta (kakor tudi večina predalov). Voznika varuje zračna blazina in varnostni pas s 4-točkovno pritrditvijo, potnika za njim pa klasičen 3-točkovni varnostni pas. Zadnji sedež je prilagojen pritrditvi otroškega sedeža (do 15 kilogramov). Prtljago in drobnarije je moč shranjevati v dva predala za rokavice in 31-litrski predal pod zadnjim sedežem. S podiranjem zadnjega sedeža se doseže 55-litrski prtljažni prostor.

Za premikanje 450 kilogramov težkega twizya (od tega 100 kilogramov tehtajo litij-ionske baterije) bo poskrbel 17-kilovatni elektromotor, z največjim navorom 57 Nm. Polnjenje preko domače vtičnice ali standardnih polnilnih vtičnic traja tri ure in pol. Doseg glede na specifikacije znaša 100 kilometrov (po novem evropskem voznem ciklusu). Najvišja hitrost Renaultovega mestnega malčka malenkost preseže 80 km/h, za njegovo učinkovito ustavljanje pa poskrbijo štiri kolutne zavore, z regenerativnim sistemom za polnjenje baterij pri zaviranju.Med opcije renaulta twizya sodijo amorfno oblikovana vrata, katerih spodnji del je prosojen, odpirajo pa se s pomikom naprej-navzgor. Za prijetnejši občutek v notranjosti je na voljo tudi zastekljena streha.Galerija